Najnovije vijesti

Gradačac se oprostio od Muhameda Bege Gradaščevića

08/10/2018 | objavio Radio Gradačac
Gradačac se oprostio od Muhameda Bege Gradaščevića
GRADAČAC

U prisustvu rodbine, prijatelja i naših sugrađana te brojnih gostiju i predstavnika kulturne i akademske zajednice te Islamske vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini danas je klanjana dženaza Muhamedu Begi Gradaščeviću i obavljen ukop u haremu sviračke džamije.

Dženazu namaz klanjao o je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović a u ime Općinskog društva Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ čiji je Muhemed Bego Gradačšević bio počasni predsjednik oprostio se Raif ef. Huskić.

Istaknuto je kako je Mumemed Bego Gradaščević bio jako privržen majci a da je kao učenik prve generacije gradačačke gimnazije nesebično pomagao svojim vršnjacima. Imao je veliku ulogu u promoviranju i radu BZK „Preporod“ u Gradačcu od obnavljanja rada 1991. godine do danas.

Zahvaljujući tebi u Preporod i Gradačac dolazili su brojni istaknuti umjetnici, kulturni radnici i politički zvaničnici. Nisi htio da ističemo tvoju ulogu i zasluge, bio si dio nas. Došao je taj nemili trenutak da se danas oprostimo, da ti posljednji put zahvalimo, dragi naš Bego, za sva dobra djela koja si činio, poručio je Raif ef. Huskić.

Muhamed Bego Gradaščević je preminuo u subotu 06.10.2018. godine u Gradačcu u 84. godini. Rođen 4. marta 1935. godine, bio je učenik prve generacije gradačačke Gimnazije, a tokom radnog vijeka radio je u preduzećima Hempro Gradacac i Hemija Modriča. Cijeli život je posvetio istraživanju i zaštiti kulturno-historijske baštine. Preko državnih, kulturnih i vjerskih institucija zalagao se za povratak posmrtnih ostataka Husein-kapetana Gradaščevića iz Turske u rodni Gradačac .

 

Radio Gradačac / Foto: Mersed Trakić

Comments are closed.

YouTube