Najnovije vijesti

Grupacija izvoznika šljive u BiH traži ukidanje prelevmana EU

04/08/2016 | objavio Radio Gradačac
Grupacija izvoznika šljive u BiH traži ukidanje prelevmana EU
Biznis

Grupacija izvoznika šljive u BiH u saradnji sa Razvojnim centrom AGRONET iz Banja Luke i Proizvodno marketinškom grupom „Voće i povrće“ Gradačac održala je kordinacioni sastanak proizvođača i izvoznika šljive i drugog voća iz BiH.

Cilj ovog sastanka je da se pokrene procedura za ukidanja aktiviranih mjera zaštitnih cijena Evropske unije prema BiH. To se posebno odnosi na šljivu gdje EU uvodi posebne takse koje obično padaju na teret bh. izvoznika.

Zaštitne cijene se uvode prema odluci Evropske komisije iz 2008. godine a prvi puta su za izvoz šljive aktivirane 2011. godine. Kada cijena svježe šljive na evropskom tržištu padne ispod 69,50 eura za 100 kilograma EU uvodi posebnu taksu čime bh. izvoznici postaju nekonkurentni. Prelevmani od 11 eura na 100 kilograma dodatno usložnjavaju troškove otkupljivača i izvoznika što utiče na konačan plasman šljive.

Ovakve mjere postoje i za druge voćne vrste: jabuke, kajsije, nektarine, breskve i trešnje.

– Potpuno nam je nejasno zbog čega ove mjere nisu ukinute potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SPP) i zbog čega prilikom pregovaranja o adaptaciji SPP nije traženo da se ove mjere ukinu. Izgleda da naši predstavnici prilikom pregovora i potpisivanja Sporazuma nisu imali adekvatne podatke s čime BiH raspolaže i koje posljedice nanose proizvodnji, a svi smo direktno ili indirektno ulagali u poljoprivrednu proizvodnju, kažu organizatori današnjeg sastanka.

sastanak grupacija sljivariUpućen je poziv nadležnim državnim, entitetskim i kantonalnim institucijama da što prije pokrenu proceduru ukidanja ovih mjera koje nanose ogromnu štetu poljoprivredi i ekonomiji BiH u cjelini.

– Problem je što prilikom pregovara sa EU predstavnici BiH nisu tražili da se ukine ovakva mogućnost mehanizma zaštite. To treba hitno promijeniti jer nemamo protumjeru, ističe Boris Tadić iz Razvojnog centra AGRONET Banja Luka i dodaje da dodatni problem za proizvođače i izvoznike iz BiH može biti najavljena obustava izvoza proizvoda biljnog porijekla u Rusiju.

Ukoliko zaštitne mjere ostanu na snazi može se očekivati enorman pad izvoza šljive na tržište EU ali i problemi plasmana tržnih viškova poljoprivrednih proizvođača. Procjenjuje se da bi šteta nanesena uvođenjem prelevmana samo na području općine Gradačac mogla biti preko 10 miliona KM.

– Dolazi vrijeme otkupa šljive Stenlej koja je preko 60 posto zastupljena na području Gradačca i očekujemo da će gubitak proizvođača biti oko sedam i po miliona KM ne računajući ambalažu, prevoz i ostale troškove. Ukoliko zaštitne mjere ostaju na snazi imamo veliki problem otkupa i plasmana šljive ne samo u Gradačcu nego i u ovoj regiji, rekao je Salih Durić predsjednik Grupacije voćara Kantonalne privredne komore Tuzla i direktor PMG Vip Gradačac.

Salih Durić je za Radio Gradačac o razlozima sastanka, očekivanjima i položaju proizvođača i otkupljivača šljive je rekao: 

Sastanku u Gradačcu su osim proizvođača i izvoznika voća iz BiH prisustvovali predstavnici Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i Ministarstva poljoprivrede TK.

Radio Gradačac/ Foto: Gradačački sajam

Comments are closed.

YouTube