Najnovije vijesti

Ibrahim Bilajac, akademski slikar i vajar

19/01/2022 | objavio Radio Gradačac
Ibrahim Bilajac, akademski slikar i vajar
KULTURA

Naš uvaženi sugrađanin Esad Sarajlić krajem 2019. godine pokrenuo je vlastiti blog pod nazivom “Gradačac u prošlosti“. Uz odobrenje autora na našem portalu prenosimo tekstove i rezultate dugogodišnjeg historijskog istraživanja prošlosti Gradačca i njegove okoline.

____________________________________________________________

Jedan je od izrazitih talenata mlađe generacije poslije Drugog svjetskog rata bosanskohercegovačkih vajara i slikara. Rođen je u Gradačcu 1930. godine, gdje je završio osnovnu školu i Nižu realnu gimnaziju. Godine 1953. upisuje se u Školu za primjenjenu umjenost u Sarajevu na Odsjeku za vajarstvo. Već u toku školovanja u Sarajevu otkriva se njegov vajarski talenat, pa mu se daje podsticaj za  dalje školovanje i usavršavanje. Nakon srednje škole upisuje studij na Akademiji za likovnu umjetnost u Beogradu. Studij završava kod profesora Ilije Kolarevića 1959. godine. Kao izuzetno nadaren student, dobija stipendiju za postdiplomski studij iz fondacije “Moša Pijade”, koji veoma uspješno završava na Odsjeku za vajarstvo 1961. godine.

Još za vrijeme školovanja i studija zapaženi su radovi ovog nadarenog vajara, pa već 1957. godine prvi puta izlaže svoje radove u Beogradu u Udruženju likovnih umjetnika Srbije. Od 1960. godine pa do 1965. izlagao je više puta svoje radove na kolektivnim izložbvama ULUS-a u Beogradu. Svoju prvu iložbu u rodnom Gradačcu organizuje 1964. godine, kojom prilikom izlaže skulpture i crteže. Nosilac je mnogobrojnih nagrada i priznanja iz toga perioda.

Šezdesetih godina vraća se u Gradačac, gdje provodi skoro deset godina, bez ikakve materijalne potpore, bez zaposlenja i bez ateljea. Za to vrijeme i dalje je član Udruženja likovnih umjetnika u Beogradu. U tom periodu, kada je mogao najviše da da u svom umjetničkom stvaralaštvu biva zapostavljen.

Tek 1972. godine uz zalaganje njegovih prijatelja i ljudi koji su cijenili njegov umjetnički rad odlazi u Sarajevo, gdje dobija zaposlenje na Školi primjenjene umjetnosti kao profesor vajarstva. Tada mu se rješava i stambeni problem u Sarajevu, te obezbjeđuje atelje. U svom ateljeu u Sarajevu uradio je brojne radove koji će ostati kao trajni spomen na ovoga talentovanog vajara, ali iznad svega skromnog, tihog i povučenog čovjeka.

Razdoblje u njegovom stvaralačkom životu, između sedamdesetih i osamdesetih godina veoma je plodno. U 1972. godini otvara samostalnu izložbu skulptura i crteža u Sarajevu, a nešto kasnije, iste godine priređuje izložbu radova i u Gradačcu. U Sarajevu je izložba bila otvorena od 11 – 20. aprila 1972. godine u Umjetničkom paviljonu, gdje je izložio 11 skulptura i 16 crteža. Ta izložba naišla je na veoma pozitivne kritike stručnih krugova. Zapažene su njegove skulpture: “Uspavana figura”, “Oble forme”, “Kamen” i druge, a od crteža: “Okrugla forma”, “Sjećanja”, “Horizontalna kompozicija” i drugi. U toj deceniji Bilajac izlaže svoje radove pored Beograda, Sarajeva, Gradačca i u Tuzli, Zenici, Mostaru, Banjoj Luci, Čapljini, Dubrovniku, Brčkom, Doboju, Stocu i Bugojnu.

Zapaženo je njegovo učešće na izložbi “Umjetnost Bosne i Hercegovine od 1945. – 1975.” u Sarajevu.

Inače od 1972. godine je član Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine.

Tokom 1978. godine sa sarajevskim umjetnicima učestvuje na izložbama u Skoplju i Tetovu u Makedoniji.

U 1977. godini sa najznačajnijim bosanskohercegovačkim umjetnicima učestvuje na izradi portreta Josipa Broza Tita, zajedno sa Ismetom Mujezinovićem, Mersadom Berberom i drugima, a od tog vremena datira kolektivna fotografija sa predsjednikom Josipom Brozom Titom.

Dobio je brojne nagrade i priznanja od kojih ovdje ističemo:

  • nagradu za vajarstvo na izložbi mladih umjetnika u Beogradu 1956. godine,
  • nagradu za izložene vajarske radove u Beogradu 1960. godine, te nagrada ULU
  • BiH Sarajevo 1974. godine,
  • prvu nagradu za izradu biste Hasana Brkića 1978. godine u Sarajevu.

Pored biste Hasana Brkića jednog od predsjednika vlade SR BiH nakon Drugog svjetskog rata, vrlo uspješno je izradio i biste Husein – kapetana Gradaščevića, koja je izložena u Muzejskoj zbirci u Gradačcu, zatim biste Maka Dizdara, Josipa Šibera, Pere Bosića, Slobodana – Principa Selje, Boriše Kovačevića i drugih.

Mnogi njegovi radovi nalaze se u fundusu Umjetničke galerije u Sarajevu. Bilajac je jedan od učesnika u izradi pojedinih umjetničkih segmenata za Spomen park žrtvama fašizma na Vracama kod Sarajeva, te umjetničkog reljefa za spomen obilježje palim borcima Drugog svjetskog rata u Gradačcu. U razvoju bosansko hercegovačkog kiparstva svrstava se u red poznatih kipara mlađe poslijeratne generacije uz A. Hozića, A. Kučukalića, M. Ostoju, B. Kućanskog, i N. Njivića.

Njegovi radovi se nalaze u mnogim mjestima. Međutim, bilo bi poželjno detaljnije obraditi djelo i život ovoga vrsnog umjetnika koji je svugdje pomalo živio, ali se uvijek vraćao u Gradačac. Za njegove radove moglo bi se naći mjesta u muzejskoj zbirci umjetnina u Zavičajnoj zbirci u Gradačcu.

__________________________________________________________________________

Napomena

Podsjećamo da je u međuvremenu Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ Gradačac u novembru 2019. godine u povodu obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine svečano otvorila galeriju akademskog slikara i kipara Ibrahima Bilajca. Stalna postavka je na Kuli „Zmaja od Bosne“ o čemu možete čitati u tekstu našeg portala na sljedećem linku Otvorena galerija “IBRAHIM BILAJAC”

___________________________________________________________________________

Nažalost tokom 1984. godine narušeno mu je zdravstveno stanje. Postao je težak bolesnik zbog pretrpljenog moždanog udara, koji će se ponoviti u dva navrata, da bi 1998. godine zauvijek prestalo da kuca srce ovog plemenitog čovjeka. U njegovoj najtežoj bitci za život sa okrutnom bolešću, ostao je usamljen i zaboravljen, osim od njegove sestre Izete Mešić koja mu je pružila i utočište i pomoć u njegovim zadnjim godinama života. Sahranjen je u Gradačcu na mezarju Meškino Brdo.

Radio Gradačac / Esad Sarajlić

 

Comments are closed.

YouTube