Najnovije vijesti

Igračke iz Zelinje Srednje na svjetskom tržištu

22/02/2017 | objavio Radio Gradačac
Igračke iz Zelinje Srednje na svjetskom tržištu
Biznis

Kada je prije 20-ak godina Bešir Hasić registrovao firmu „Hasić-drvo“ teško je bilo zamisliti da će ona postati uspješna bh. privredna priča. Nakon što je u Njemačkoj došao u dodir sa proizvodnjom igračaka od drveta, vlasnik ove sada već uspješne firme odlučio se za pionirski poduhvat u ovoj oblasti kada je naše podneblje u pitanju, proizvodnju drvenih igračaka za zahtjevno evropsko tržište. Tako su proizvedene prve, nešto skromnije količine igračaka, koje su svojim kvalitetom zadovoljile visoke kriterije evropskih kupaca.

Sami počeci bili su teški. Radilo se od jutra do mraka uz puno odricanja, brojne birokratske i druge poteškoće. Ipak, predanost poslu i kvalitet su presudili, te je tadašnji njemački partner danas zastupnik igračaka firme „Hasić-drvo“ d.o.o. kako na evropskom, tako i svjetskom tržištu. Firma je iz godine u godinu rasla i danas zauzima kompleks od 7.500 m2, od čega 3.000 m2 zatvorenog, proizvodnog prostora.

Od 2006. godine „Hasić-drvo“ d.o.o. bilježi konstantan rast što je svakako rezultat ozbiljnosti u radu i ispunjavanja preuzetih obaveza. U firmi je zaposleno 70 radnika, od čega 16 žena, te s ponosom ističu kako sve obaveze prema radnicima ispunjavaju bez dana kašnjenja. Uglavnom se radi o mlađim mještanima Zelinja i susjednih sela.

S rastom firme uvećavala se i ponuda proizvoda, tako da se danas ovdje proizvodi oko 500 vrsta različitih didaktičkih igračaka. Kao sirovina koristi se isključivo bh. drvo, uglavnom lipa s godišnjim utroškom od oko 1.500 kubika drveta. Uvoznu sirovinu predstavljaju boje, ulja i lakovi visokih ekoloških standarda.

Sve to zahtjeva i kontinuirano ulaganje u proizvodni proces i nabavku savremene opreme. Iskorištenost otpadnog materijala nakon sušenja i obrade drveta takođe je maksimalna. Firma posjeduje FSC certifikat kao znak zaštite i odgovornog ponašanja prema šumskim bogatstvima, te ISO 9001:2008 certifikat za sistem upravljanja kvalitetom. Isključivo je izvozno orjentisana, tako da je didaktičke igračke od drveta proizvedene u Zelinji Srednjoj danas moguće pronaći u specijalizovanim trgovinama širom svijeta.

MKH/Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube