Najnovije vijesti

KUD “Gradačac” učestvovao na 17. Festivalu bošnjačke kulture u Istri

01/07/2022 | objavio Radio Gradačac
KUD “Gradačac” učestvovao na 17. Festivalu bošnjačke kulture u Istri
Koncerti/nastupi

U organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre održane su dvije čarobne večeri 17. Festivala bošnjačke kulture u Istri u kojima je prezentirana našu kulturnu baštinu. Festivalske večeri su održane u Medulinu, 24.06.2022. godine i u Puli, 25.06.2022. godine. Kao i dosadašnjih godina program je održan na otvorenom, na trgu kod Malina na vitar u Medulinu i na pulskoj Portarati. Gosti ove manifestacije su bili članovi Kulturno-umjetničkog društva “Gradačac” iz Gradačca.

U bogatom kulturno-umjetničkom programu, sevdalinku je predstavio ansambl Šadravan iz Rijeke i gosti, a KUD „Gradačac“ iz Gradačca iz BiH, približio je djelić bosanske kulturne baštine i to kroz tradicionalne igre i plesove, kao i KUD Đulistan iz Labina, KUD Kršanski ljiljani iz Kršana te profesor harmonike Demir Krupić iz Sanskog Mosta.

Prekrasan je osjećaj podijeliti dio bosanskohercegovačkog kulturnog bogatstva sa tako divnim posjetiteljima i publikom koja nas je popratila.Hvala svima koji su nesebično pomogli sa se naš Festival održi. Veliko hvala izvođačima: Ansambl Šadrvan, Kulturno umjetničko društvo Gradačac, Kud Đulistan Labin, KUD Kršanski ljiljani i maestru prof. Demiru Krupiću. Hvala institucijama koje nas financiraju što su prepoznale naš trud, rad i doprinos kulturnoj sceni Istre. Hvala i našim gostima i prijateljima iz BiH na podršci, načelniku općine Ključ, Nedžadu Zukanoviću i načelniku Sanskog Mosta Farisu Hasanbegoviću, navode iz Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre. 

Jedan od ciljeva Festivala bošnjačke kulture u Istri je uspostava suradnje između gradova i općina u BiH te onih u kojima djeluje Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre. 

 

Radio Gradačac / Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre / KUD “Gradačac” Gradačac

Comments are closed.

YouTube