Najnovije vijesti

LRC Sarajevo dodijelio Gradu Gradačac priznanje „Kruna razvoja privrede”

11/11/2020 | objavio Radio Gradačac
LRC Sarajevo dodijelio Gradu Gradačac priznanje „Kruna razvoja privrede”
Biznis

Gradu Gradačac danas je dodijeljeno priznanje „Kruna razvoja privrede 2019. godine“ kompanije LRC Sarajevo  i Poslovnih novina u kategoriji srednjih općina/gardova. Prilikom dodjele priznanja istaknuto je da u Bosni i Hercegovini ima samo desetak općina i gradova koje su ostvarili sva četiri parametra razvoja privrede. Prema analitičkim podacima LRC kompanije, Gradačac je na osnovu završnih finansijskih izvještaja za 2019. godinu ostvario znatan rast firmi, prihoda, uposlenih i izvoza.

Kako je istakla Enisa Šljuka, predstvnica LRC kompanije, Grad Gradačac ispunio je sve kriterije Projekta gradovi, općine/biznis u kategoriji srednjih općina i tim povodom gradonačelniku Edisu Dervišagiću dodjeljeno je  priznanje „KRUNA RAZVOJA PRIVREDE“.

Gradonačelnik Edis Dervišagić ističe da ovo prestižno priznanje predstavlja potvrdu upješnog rada i poslovanja i ono je zasluga svih firmi, gradske uprave, Gradskog vijeća i građana Gradačca.

Gradska administracija je u proteklom periodu načinila značajan pomak. Mi smo nosioci BFC certifikata i jedna smo od rijetkoh lokalnih zajednica u Tuzlanskom kantonu. Nosioci smo i prestižnog GLOBALLOCAL priznanja u kategoriji gradova/općina u Jugo-istočnoj Evropi. Ovo je još jedno priznanje koje potvrđuje da se radi o jednoj sredini koja se po privrednom razvoju, po odnosu administracije prema privrednicima i po postojanju jednog sposobnog tima u administraciji predstavlja lider u toj oblasti. I očekujem da to bude i u narednom periodu, rekao je gradonačelnik Dervišagić.

Vrijedno je istaći da Gradačac ima razvijenu privredu što pokazuju statistički podaci poslovanja. Tako je prema podacima LRC-a na području Gradačca 90 bonitetno pouzdanih kompanija, a devet kompanija se našlo na listi 100 najvećih u izboru Poslovnih novina. To su: INMER d.o.o., MLIJEČNA INDUSTRIJA 99 d.o.o., THEMA d.o.o., TMD GROUP GRADAČAC d.o.o., ILDI-METAL d.o.o., NAMJEŠTAJ d.o.o., EURO-KATALIZATORI d.o.o., HEREX d.o.o. i MERTRANS d.o.o. Gradačac.

Važno je istaći da je 20 firmi iz Gradačca svrstano na listu brzorastućih kompanija: Deluxe fashion d.o.o., LIJA d.o.o., RAJČANKA d.o.o., TOOL-MACHINE team d.o.o., MAGMA METAL d.o.o., METAL WORKS d.o.o., HASIĆ-DRVO Gradačac d.o.o., SEVGRAD d.o.o., RASIMGRADNJA d.o.o., E&AH-TRADE d.o.o., Lactalis BH d.o.o., EURO GOLAX d.o.o., HEREX d.o.o., MEŠIĆ-COM d.o.o., BOKE d.o.o., Rimes-Prom Gradačac d.o.o., RALI – TRANSPORT d.o.o., MERTRANS d.o.o., MIRNEZ PROM d.o.o. i SEA ŠPED d.o.o. Gradačac.

Danas je istaknuto kako je važno da u doba epidemije i poremećaja na tržištu ne dođe do drastičnog pada u razvoju privrede.

Još uvijek nemamo te podatke. To će se najbolje vidjeti kada firme predaju završne finansijske izvještaje i april mjesec naredne godine će nam donijeti prave podatke da li je pala ekonomija ili ne, rekla je Enisa Šljuka.

Već sada je jasno da su najviše stradale uslužne djelatnosti, hoteli i restorani. Ipak, ima i kompanija koje su uspjele napraviti pozitivne poslovne priče u 2020. godini.


Jedna od njih je i kompanija TMD Group koja je početkom godine započela je izgradnju nove fabrike u kojoj će se proizvoditi dijelovi za industriju električnih automobila. Kao odgovor na pandemiju koronavirusa Covid-19 proizvela je prvi respirator angažovanjem zaposlenika ove kompanije uz učešće stručnjaka sa UKC Tuzla, koji je upućen na testiranje u Veliku Britaniju.

TMD Group je u izboru „100 najvećih u Bosni i Hercegovini“ na rang-listi Poslovnih novina u kategoriji velikih kompanija osvojio prvo mjesto u djelatnosti po izvozu za 2019. godinu.


Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube