Najnovije vijesti

Marš mira 2016. – 183 učesnika krenula iz Gradačca

08/07/2016 | objavio Radio Gradačac
Marš mira 2016. – 183 učesnika krenula iz Gradačca
Boračka udruženja

Tri autobusa i nekoliko pratećih vozila jutros je krenulo iz Gradačca vozeći učesnike ovogodišnjeg Marša mira. Kako je za Radio Gradačac potvrđeno u JOB „Unija veterana“ 183 građana Gradačca pridružit će se u Nezuku ostalim učesnicima ovogodišnjeg pohoda u nastojanju da i na ovaj način očuvaju uspomenu i vlastitim primjerom odaju počast svim žrtvama Srebrenice.

1 A

Među okupljenima jutros veliki broj mladih ljudi, posebno onih koji pripadaju godištima od ‘92 – ‘98. Najmlađi učesnik ima 12, a najstariji 71 godinu.

2 A

18-ogodišnji Dženad Selimović na pohod kreće drugi puta, a motiviše ga želja da se ne zaboravi genocid u Srebrenici. I Nermina Pašalić, takođe 18-ogodišnjakinja, na put kreće s prošlogodišnjim iskustvom. „Taj pohod je uticao na mene, odlučila sam opet da idem. Dok god mogu, ići ću“, kaže Nermina za Radio Gradačac.

3 A

Njihov saputnik je i Reuf Omeragić, učesnik odbrambeno oslobodilačkog rata. „Ova borba za našu BiH je nešto što me motiviše da odam počast ovim ljudima, jer to je jedino što mogu u ovom momentu. Bio sam učesnik i onog dana kada su oni izlazili iz Srebrenice, kao pripadnik ABiH. Vidio sam kako su ljudi izlazili, u kojim su mukama i patnjama bili. Želim na ovaj način da dam makar malo od sebe da bih imao nekakav smiraj u duši, jer to je zadužbina naša prema onima koji su položili svoje živote. I ovi koji su se spasili iz Srebrenice, to je bilo jedno strašno stanje. Pogađa me kada se danas sjetim svega i mislim da je obaveza svakoga od nas da napravi taj čin i da se na taj način makar odužimo tim ljudima“, rekao je za Radio Gradačac Omeragić.

5 A

Putovanje do Nezuka predstavlja samo prvu etapu puta naših sugrađana. Nešto prije 9,00 zajednički će krenuti hiljade učesnika ovogodišnjeg Marša mira, a današnji zadatak je prepješačiti 30-ak km teškog puta, pored brojnih masovnih grobnica i mjesta stradanja do kampa Liplje.  

4 A

JOB Unija veterana je tradicionalno organizator zajedničkog odlaska građana Gradačca na Marš mira, a kao i do sada pohod su podržali općina Gradačac i brojni donatori.

MKH/Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube