Najnovije vijesti

MVP EDIS IMŠIROVIĆ: NJEGUJEMO IDEJU BALKANSKE LIGE

16/10/2022 | objavio Radio Gradačac
MVP EDIS IMŠIROVIĆ: NJEGUJEMO IDEJU BALKANSKE LIGE
Košarka

Druga sezona Balkanske košarkaške lige u invalidskim kolicima (BWBL) jučer je počela u Bijeljini a domaćin prvog ovosezonskog turnira je Klub košarke u kolicima (KKK) Bijeljina koji  je u prvoj sezoni dominirao ligom, sa svih devet pobjeda.

BWBL čine timovi iz četiri države: Bosne i Hercegovine (KKK Bijeljina – Bijeljina), Bugarske (BKHU Levski – Sofija), Crne Gore (KK OSI Paramont – Podgorica) i Srbije (KKK Nais – Niš).

BWBL se igra u formatu od tri kola, gdje se svaki tim sastaje sa drugom tri puta. Igra se devet kola, a tim sa najviše bodova je prvak BWBL. Svaki tim je domaćin jednog turnira po sezoni. BWBL je sa sjedištem u Sofiji, predsjednik lige je dr Vladimir Iskrov (Sofija).

Prošle sezone nije bilo teško odlučiti ko je bio najbolji igrač lige. Prikazana igra, uticaj na tim, statistički pokazatelji i majstorstvo Edisa Imširovića, nisu dozvolili dilemu oko najboljeg igrača lige. Dosadašnji selektor i sadašnji član stručnog štaba reprezentacije Bosne i Hercegovine, igrač KIK Zmaj iz Gradačca, ali u BWBL u ulozi trenera-igrača u KKK Bijeljina, najbolji je asistent i skakač u lige, a bio je i na vrhu liste strijelaca.

Sve navedeno je uticalo na jednoglasnu odluku da Edis Imširović bude MVP za sezonu 2021/2022. Sa bogatom karijerom, kao i učešćem na svakom BWBL turniru prošle sezone, “MVP Edis” je najpozvaniji da pruži pregled BWBL.

Koliko ste zadovoljni prvom sezonom BWBL-a?

– Definitivno, BWBL je osvježenje na našim prostorima. Prošla sezona je premašila moja očekivanja, organizacijski i takmičarski. Inicirali smo mnoge osobe sa invaliditetom da se bave ovim sportom. Bila je to prilika za mnoge igrače da se taktički razviju. Neki gradovi su doživjeli regionalnu promociju, jer prvi put igraju neko regionalno takmičenje. Mnogi mladi igrači su se razvili.

Možete li navesti konkretne primjere razvoja mladih igrača za KKK Bijeljina?

– Konkretno, u KKK Bijeljina to se najviše vidjelo kroz poboljšanje nekih segmenata igre mladih igrača Strahinje Rosuljaša i Predraga Šarenca. Posebno bih izdvojio još maloljetnog Strahinju Rosuljasa. Imao je neverovatan razvoj prošle sezone. Odigrao je nekoliko desetina utakmica u dvije regionalne, jednoj nacionalnoj ligi, kao i u nacionalnim kup takmičenjima. To ga je preporučilo selektoru reprezentacije Bosne i Hercegovine prof. dr. Behudinu Bajgoriću da ga pozove na pripreme za Evropsko prvenstvo B+C divizije u Sarajevu, sredinom juna ove godine. Strahinjin trud tokom priprema rezultirao je velikom minutažom na pomenutom takmičenju. Plan je da Mihajlo Joksimović krene Strahinjinim putem.

KKK Bijeljina je dominirao ligom, kako to komentarišete?

– KKK Bijeljina je više od decenije partner mog matičnog kluba KKK “Zmaj” iz Gradačca. Sjajno sarađujemo na mnogim poljima, tako da smatram da je najjača snaga oba kluba dobro međusobno poznavanje. KKK Bijeljina je u BWBL odličan spoj mladosti i iskustva. Enes Kamberović i ja, koji dolazimo iz KIK Gradačac, zajedno sa iskusnim domaćim igračima iz KKK Bijeljina Draganom Sikimom, Draženom Duvnjakom i Borisom Cvjetkovićem, želimo da razvijamo mlade igrače iz Bijeljine. To su: Šarenac, Joksimović, braća Rosuljaš i Radosavljević. Ne smijem da izostavim prekaljene igrače iz KKI „Vojvodina“ iz Novog Sada Aleksandra Jovanovića i Zvonka Nikolića te Sabita Karupovića, koji takođe doprinose.

BWBL je prošle sezone dodijelio vrijedne nagrade. Izabrani ste za najboljeg igrača, skakača i dodavača, kao i za člana pet najboljih. Koliko Vam to znači i šta očekujete u narednoj sezoni od sebe i KKK Bijeljina, ali i od drugih klubova?

– Prijaju mi nagrade, ali najveća nagrada mi je tim za koji nastupa igra dobro i pobjeđuje. U narednoj sezoni očekujem zreliju igru KKK Bijeljina i odbranu titule prvaka BWBL, nadam se identično bez poraza. Lično imam konkretan cilj, a to je da u narednoj sezoni unaprijedim razvoj potencijalnog reprezentativca Bosne i Hercegovine Mihajla Joksimovića. Mihajlo će imati prostora da se dokaže u KIK Zmaj iz Gradačca. Kada su u pitanju ostali timovi, KK OSI Paramont iz Podgorice se pojačao u odnosu na prethodnu sezonu. Podgoričani će drugu sezonu zaredom igrati u dvije regionalne lige istovremeno, što im neosporno podiže kvalitet. Očekujem da će taj klub imati više pobjeda nego prošle godine, ako budu kompletni. Naravno, mi u KKK Bijeljina ćemo se potruditi da te pobjede ne budu protiv našeg tima. Druga dva kluba, BKHU Levski i KKK Nais, napreduju iz godine u godinu, pa ako se kockice poklope, mogu napraviti iznenađenje na jednom od četiri BWBL turnira tokom sezone. Najvažnije je da su svi učesnici lige zdravi i da se neometano takmiče.

Radio Gradačac / Marko Aleksandrović

Comments are closed.

YouTube