Najnovije vijesti

Najvažnija je ekološka edukacija i preventivno djelovanje

11/04/2017 | objavio Radio Gradačac
Najvažnija je ekološka edukacija i preventivno djelovanje
GRADAČAC

Najvažnija je ekološka edukacija i preventivno djelovanje, zaključak je današnjeg radno – konsultativnog sastanka u organizaciji UG Ekološki pokret “Eko-zeleni” Gradačac.

Sastanak je dio pripremnih aktivnosti na obilježavanju 22. aprila – Dana planete Zemlje i realizaciji projekta čišćenja zelenih površina, putnih pojasa, divljih deponija po mjesnim zajednicama i drugih identifikovanih lokacija onečišćenja. Bila je ovo prilika da se iznesu prijedlozi, sugestije i nove ideje od strane predstavnika osnovnih i srednjih škola, mjesnih zajednica, općinskih službi, JP Komunalac i drugih učesnika uključenih u akciju Ekološkog pokreta “Eko-zeleni”, koja će se realizovati u periodu od 17. do 22. aprila na cijelom području općine Gradačac.

U okviru projekta biće organizovano i nagradno takmičenje za učenike/autore najbolje fotografije nastale na akciji čišćenja. Konkurs i propozicije takmičenja bit će objavljeni na fb stranici EKO-ZELENI GRADAČAC

Dio aktivnosti obilježavanja Dana planete zemlje, u režiji “Eko-zelenih”, je već proveden u periodu od  4. do 7. aprila. U saradnji sa školama, zasađeno je oko 300 sadnica paulovnije, čempresa i ruža u dvorištima školskih objekata.

Iz Udruženja Eko-zeleni pozivaju sve građane da se pridruže realizaciji navedenih aktivnosti i daju svoj doprinos u stvaranju čistijeg i zdravijeg okruženja za sve žitelje naše općine. Pored navedenog, apeluju na ekološku svijest građana uz poruku: čuvajmo okoliš i pobrinimo se da smeće iz domaćinstava ne zagađuje naše rijeke, jezera, šume, livade i javne površine.

“Zemlja bez nas može, ali mi bez nje ne možemo!” poručuju iz “Eko-zelenih”.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube