Najnovije vijesti

Obilježavanje 25. godišnjice od formiranja 107. Viteške mtbr

08/06/2017 | objavio Radio Gradačac
Obilježavanje 25. godišnjice od formiranja 107. Viteške mtbr
Boračka udruženja

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na centralnom mezarju u Mahmut Mahali, grobu ratnog komandanta Ivana Mijačevića i križu u Donjim Ledenicama, danas je u Gradačcu nastavljeno obilježavanje 05. juna – Dana žrtava općine Gradačac i 09. juna – Dana formiranja 107. Viteške motorizirane brigade. U 18 sati u Crkvi sv. Marka u Gradačcu bit će služena misa zadušnica za poginule branitelje.

Danas je na kuli Husein-kapetana Gradaščevića „Zmaja od Bosne“ organizovan turnir u streljaštvu iz vazdušne puške za učenike starije od 12 godina. Prvo mjesto osvojila je ekipa O.Š. „Dr. Safvet-beg Bašagić“ Gradačac sa 297 krugova, drugoplasirana je O.Š. „Hasan Kikić“ Gradačac sa 249 a treće mjesto pripalo je ekipi Gimnazije „Mustafa Novalić“ Gradačac sa 158 krugova.

U povodu obilježavanja 25. godišnjice 107. Vtmbr. (prve proglašene viteške brigade OSBiH) krajem mjeseca maja odigran je tradicionalni malonogometni turnir „107. Vtmbr.“, a prvo mjesto osviojila je četa Zelinja Srednja. Drugoplasirana je mješovita ekipa 3. i 5. bataljona, dok su trećeplasirani članovi Udruženja „Maloljetni borci ARBiH“.

Sutra, u petak 9. juna, na dan formiranja 107. Vtmbr. održat će se prigodan program na Centralnom spomen obilježju šehidima poginulim borcima i civilnim žrtvama Odbrambeno oslobodilačkog rata od 1992. do 1995. godine. U programu će učestvovati učenici gradačačkih škola, ratni komandanti, predstavnici boračkih organizacija, Medžlisa IZ i općine Gradačac.

U gradskom parku je postavljena izložba s fotografijama šehida i poginulih branilaca općine Gradačac, a organizatori pozivaju sugrađane i sve patriote da se pridruže obiljezavanju ovog značajnog datuma za historiju Gradačca i BiH.

Radio Gradačac/Foto: Radio Gradačac i Zoran Matkić

 

 

Comments are closed.

YouTube