Najnovije vijesti

Obilježen 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom u II svjetskom ratu

09/05/2019 | objavio Radio Gradačac
Obilježen 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom u II svjetskom ratu
Boračka udruženja

Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope danas je obilježen i u Gradačcu polaganjem cvijeća na spomenik poginulim borcima NOR-a i žrtvama fašističkog terora 1941-1945.  kao i na Spomen obilježje šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. godine.

Upućujući čestitku povodom 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom u II svjetskom ratu, predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR Gradačac, Husein Mejremić, je istakao da je fašizam poražen 9. maja 1945. godine, ali ne i iskorijenjen.

Pozivamo sve antifašiste Bosne i Hercegovine na jačanje i suprostavljanje širenja svih oblika fašizma na prostorima naše države i Evrope. Bosanskohercegovački narod gaji ideju antifašizma i to treba jasno poručiti onima koji u novije vrijeme pokušavaju urušiti antifašističku ideju u Bosni i Hercegovini. Jasno je da fašizam nije iskorijenjen ni kod nas ni u Evropi. Zato, pozivamo sve strukture vlasti na nivou Bosne i Hercegovine da zakonom zabrane sve fašističke povampirene istupe i ideje, kao što je to uradila većina zemalja Evrope. Apeliramo na strukture vlasti svih nivoa Bosne i Hercegovine, da pokažu više poštovanja prema obilježavanju značajnih datuma iz naše bogate antifašističke istorije i Narodno oslobodilačkog rata 1941-1945. godine, poručuju iz gradačakog Udruženja antifašista i boraca NOR-a.

Ovaj datum se obilježava kao Dan logoraša Bosne i Hercegovine i Dan Zlatnih ljiljana.

Ovom prilikom Općinski načelnik Edis Dervišagić upućuje čestitke svim dobitnicima najviših ratnih priznanja uz izražavanje iskrene zahvalnosti za hrabrost kojom su doprinijeli našoj današnjoj slobodi, miru i ravnopravnosti, i slamanju pojave fašizma na ovim prostorima.

Centralna manifestacija obilježavanja Dana Zlatnih ljiljana koju organizuje Federalni Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja održava se u Goraždu.

Tokom ratnih dešavanja u Bosni i Hercegovini kroz logore je prošlo 200.000 osoba, ubijeno ih je 30.000, a ukupno 25.000 muškaraca i žena je silovano, kazao je danas u Jajcu predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković na obilježavanju 9. maja, Dana logoraša u BiH.

Radio Gradačac / Općina Gradačac / FENA

 

Comments are closed.

YouTube