Najnovije vijesti

Obilježena 30. godišnjica oslobodilačke akcije “Zapad 92”

07/12/2022 | objavio Radio Gradačac
Obilježena 30. godišnjica oslobodilačke akcije “Zapad 92”
Boračka udruženja

Na današnji dan prije 30 godina borici 107. gradačačke Viteške motorizovane brigade su oslobodili preko 20 kilometra kvadratnih privremeno okupirane teritorije. Centralna manifestacija obilježavanja oslobodilačke akcije “Zapad 92” organizovana je u MZ Rajska gdje je održan prigodan program u znak sjećanja na herojsku borbu branilaca Gradačca i Bosne i Hercegovine.

Nakon oslobodilačke akcije „Avramovina-Cerik” u avgustu i zaustavljanja oklopnog voza u oktobru 1992. godine, bila je to još jedna velika pobjeda boraca 107. viteške motorizovane brigade na gradačačkom ratištu. Od 7. do 12 decembra 1992. godine, branioci Gradačca su u združenoj odbrambeno-oslobodilačkoj akciji vratili preko 20 kvadratnih kilometara privremeno zaposjednute teritorije u selima Jasenica, Rajska, Krečane Donje, Novalići, Vida 1 i zaseoku Njiverica.

Tim povodom danas je organizovan defile sa bijele kule „Zmaj od Bosne“ do gradskog parka gdje su zvanične delegacije položile cvijeće na Centralno spomen obilježje šehidima-poginulim borcima i civilnim žrtvama u odbrambeno-oslobodilačkom ratu od 1992. do 1995. godine. Cvijeće je položeno i na spomen-obilježje u MZ Rajska gdje je održana centralna manifestacija obilježavanja ove oslobodilačke akcije.

Danas pokušavamo da evociramo uspomene na te događaje. Težnja nam je da sačuvamo od zaborava sve ove događaje, doprinos 107. viteške motorizovane brigade Gradačac u oslobađanju kako okupiranih teritorija u Gradačcu tako i cijele Bosne i Hercegovine. Boci Gradačca su pokazali da se može zaustaviti napredovanje agresora a akcija Zapad 92 je pokazala da Armija Republike BiH prelazi iz odbramnebih u oslobodilačka borbena dejstva i bila je sposobna da oslobađa privremeno okupirane teritorije, rekao je Jakub Džinić, predsjednik Saveza boračkih organizacija grada Gradačaca.

Zahvaljujući hrabrim borcima, braniocima Gradačca danas se slobodno živi u Rajskoj i okolnim selima. Ova mjesta su prije 30 godina prognani branioci gledali sa odbrambenih pložaja i sanjali o povratku kući. Njihov san je 7. decembra 1992. godine u 10,00 sati postao stvarnost.

O tome je na prigodnoj svečanosti govorio Redžo Mujanović, ratni komandir čete Rajska, koji je zajedno sa svojim saborcima ušeo u selo koje je bilo razrušeno i popaljeno.

Dažamija i munara su bile srušene, kuće uništene, poprušene i opljačkane. I moja kuća je bila srušena, prisjeća se Redžo Mujanović.

Danas, tri decenije kasnije, gotovo je neopisiv osjećaj koji su imali borci i mještani Jasenice, Novalića, Vide, Njiverice i Rajske kada su se vratili u porušene domove.

Danas je to sve bolje. Ljepše je nego što je prije bilo. Trebalo nam je 30 godina da dođemo do ovoga. Posebno me raduje što su se danas okupili moji saborci i što smo imali priliku da se ponovo vidimo i družimo, rekao je Redžo Mujanović.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Gradačca, Edis Dervišagić, ističući značaj ove oslobodilačke akcije koja je podigla svijest i ohrabrila naše branioce za daljnje aktivnosti u oslobađanju privremeno okupiranih teritorija Gradačca.

U nizu velikih bitaka koje su se vodile na ovom području izdvaja se i ova pod nazvom “Zapad 92”, koja je najava oslobodilačkih akcija koje će uslijediti u narednom periodu.  Treba istaći da je naša borba bila časna i da niti jedan pripadnik Armije Republike BiH nije optužen niti osuđen za bilo kakav ratni zločin. Nama je važno da 30 godina kasnije njegujemo sjećanje na hrabre branioce i da na ovaj način mlađim generacijama uputimo poruku i istinitu spoznaju o onom što se dešavalo na ovom području u tom periodu, kako se to zlo nikada nikome više ne bi ponovilo, rekao je Edis Dervišagić.

Nadam se da će učenici osnovnih i srednjih škola grada Gradačac preuzeti na sebe ulogu daljnjeg obilježavanja ovih značajnih datuma kako bi gajili kulturu sjećanja a samim time spriječili da nam se više nikada ovo ne ponovi, rekao je Jakub Džinić.

Organizator obilježavanja 30. godišnjice oslobodilačke akcije „Zapad 92“ je Savez boračkih organizacija općine Gradačac i Grad Gradačac. Nosilac aktivnosti je Organizacija demobilisanih boraca Gradačac. U programu su učestvovali učenici osnovnih škola “Edhem Mulabdić” Mediđa Donja i “Ivan Goran Kovačić” Gradačac te MSŠ “Hasan Kikić” Gradačac.

Radio Gradačac / Grad Gradačac

Comments are closed.

YouTube