Najnovije vijesti

Obilježena 31 godina od masakra nad civilima na putu Gradačac – Ormanica

30/06/2023 | objavio Radio Gradačac
Obilježena 31 godina od masakra nad civilima na putu Gradačac – Ormanica
Boračka udruženja

U novijoj historiji Gradačca 30. juni 1992. godine podsjećanje je na najstravičniji događaj odbrambeno-oslobodilačkog rata, kada je, bez ikakvog vojnog povoda, u stravičnom masakru stradalo je 15 nedužnih civila koji se se zatekli na putnoj komunikaciji ili svom poljoprivrednom zemljištu.

Na ovom putu poginuli su putnici, poljoprivrednici, stradali su ljudi koji nikakve veze sa ratom u tom momentu nisu imali. Takva sudbina zasigurno bi zadesila i mještane ne samo mjesne zajednice Kerep nego i svih ostalih mjesnih zajednica da nije bilo brze reakcije i deblokade ove saobraćajnice.

Moramo se sjećati i obilaziti mjesta naših stradanja i podsjećeti mlade ne ovakve događaje da im se ne bi ponovili u budućnosti. Treba gajiti i kulturu življenja i ja sam ponosan na pripadnike Armije RBiH i stanovništvo Kerepa koje tog dana, kada se dogdio taj masakr, nije izvršilo odmazdu prema našim komšijama srpske nacionalnosti nego su sklonjeni na sigurno i zaštićeni, rekao je između ostalog Omer Gluhić, jedan od učesnika događaja 30. juna 1992. godine.

To je bio jedan zločinački napad iz zasjede koji je izvela ubačena neprijateljska Izviđačko-divrezantska četa (IDČ) jačine 150 vojnika ojačanih sa borbenim-oklopnim vozilom (BoV-om 20/3) iz pravca Avramovina-prema raskrsnici u Kerepu.

Na žalost, pitanje odgovornosti nikada nije rasvijetljeno i ovaj zločin nije procesuiran, a porodice žrtava i lokalne vlasti i dalje zahtijevaju kažnjavanje odgovornih, poručili su iza Saveza boračkih organizacija grada Gradačac.

Ni 31 godinu nakon ovog monstruoznog čina ne možemo i ne smijemo zaboraviti naše žrtve. To je dug prema njihovim porodicama i najmilijim, ali i prema našim hrabrim borcima. Na nama, onima koji su učestvovali u odbrani Gradačca i Bosne i Hercegovine, ali i mladima koji tek stasavaju ostaje trajna obaveza da ne zaboravimo žrtve koje su ugrađene u temelje naše domovine Bosne i Hercegovine, rekao je predsjedavajući Gradskog vijeća Mustafa H.Ađulović, izražavajući saučešće porodicama za sve nevino stradale žrtve.

Odajući dužnu poštu žrtvama masakra cvijeće na spomen-obilježje položili su preživjele žrtve, porodice i prijatelji ubijenih, te zvanične delegacije iz Gradačca.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube