Najnovije vijesti

Obilježena 81. godišnjnica ustanka naroda BiH protiv fašizma

27/07/2022 | objavio Radio Gradačac
Obilježena 81. godišnjnica ustanka naroda BiH protiv fašizma
Boračka udruženja

U povodu obilježavanja 27. jula – Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine protiv fašizma danas su delegacije Udruženja antifašista i boraca narodno oslobodilačkog rata Gradačac, Grada Gradačac, boračkih organizacija i političkih stranaka položile cvijeće na spomenike u gradskom parku. Odata je počast poginulim borcima NOR-a 1941-1945. godine kao i šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine.

U povodu obilježanja 81. godišnjice od ustanka naroda Bosne i Hercegovine protiv fašizma” Udruženje antifašista i boraca narodno oslobodilačkog rata Gradačac, svim građankama i građanima uputilo je javnu čestitku.

Opis fotografije nije dostupan.Kako je istaknuto na prigodnoj ceremoniji, 27. juli –  Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine protiv fašizma predstavlja jedan od najznačajnih datuma u historiji bh. naroda i građana. Tog datuma 1941. započeta je borba protiv okupatora i domaćih izdajnika tokom Drugog svjetskog rata.

– Danas se navršava 81 godina od kada su borbeni odredi Bosnaske Krajine praćeni seljacima iz obližnjih mjesta, napali i uništili garnizone i ustašku vlast u Drvaru, Bosanskom Grahovu, Oštrelju, Potocima, Grakovcima i zauzeli veći broj željezničkih stanica i uništili nekoliko odreda i četa ustaša, domobrana i žandarma.

Ovaj dan označavamo kao početak oružanog ustanka naroda u Bosni i Hercegovini. Od tog 27. jula 1941. godine opštenarodni julski ustanak od početnih ustaničkih četa i odreda ubrzo je izrastao u nepobjedivi pokret.

Već 1941. godine imamo partizanske jedinice narodnooslobodilačke udarne brigade, divizije, korpuse, da bi narodnooslobodilački rat završili sa četiri armije od blizu milion u borbama prekaljenih partizanskih boraca, respektabilnom vojnom silom  u sastavu antifašističke koalicije koja je trijumfalno porazila fašizam i nacizam, istaknuto je u prigodnom podsjećanju iz Udruženja antifašista i boraca NOR (UABNOR) Gradačac.

U povodu obilježavanja 27. jula – Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine protiv fašizma delegacija UABNOR Gradačac položila je cvijeće na bistu Josipa Broza Tita u gradskom parku.

Opis fotografije nije dostupan.

I Savez antifašista i boraca Narodno-oslobodilačkog rata Tuzlanskog kantona prigodnim programima obilježava ovaj značajan historijski datum. Centralna manifestacija u organizaciji SABNOR-a TK i druženje sa antifašistima TK održat će se na lokaciji Srnica (MZ Treštenica) u Banovićima.  U cilju očuvanja uspomena na ovaj događaj Savez antifašista i boraca NOR-a TK i SUBNOR iz Šekovića i ove godine će, 30. jula, organizovati  tradicionalni Marš „Tragom Oblasnog vojnog štaba Tuzla-Šekovići“. 

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube