Najnovije vijesti

Obilježena godišnica masakra na putu Gradačac-Ormanica

01/07/2022 | objavio Radio Gradačac
Obilježena godišnica masakra na putu Gradačac-Ormanica
Boračka udruženja

Kao i svakog 30. juna građani Gradačca sjećaju se nedužnih civila koji su 1992. godine stradali u stravičnom masakru na putu Gradačac-Ormanica. 

U novijoj historiji Gradačca 30. juni 1992. godine podsjeća na najstravičniji događaj odbrambeno-oslobodilačkog rata,  kada je bez ikakvog vojnog povoda  izvršen prodor na slobodnu teritoriju. Tom prilikom stradalo je 15 nedužnih civila, koji se se zatekli na putnoj komunikaciji Gradačac-Ormanica ili na svom poljoprivrednom zemljištu.

Broj žrtava bio bi zasigurno veći da nije uslijedila brza reakcija branilaca koji su uspjeli razbiti blokadu puta i uspostaviti nove linije odbrane, o čemu je govorio Omer Gluhić, jedan od učesnika ovog događaja.

Ponosan sam što sam pripadnik Armije Republike BiH i zahvalan svojim saborcima i mještanima Kerepa koji nisu krenuli u odmazdu prema svojim komšijama, rekao je Gluhić opisujući tragične događaje i tok bitke u kojoj su branioci Gradačca uspjeli protjerati ubačenu neprijateljsku grupu i zarobiti borbeno-oklopno vozilo.

Kako je istakla Alma Bahić u ime Saveza boračkih organizacija grada Gradačca, organizatora obilježavanja godišnjice masakra, žrtve ovog mučkog napada su ostale kao trajno sjećanje na najtužniji dan u borbi za odbranu Gradačca.

Prošle godine izvršena je idnetifikacija dvije žrtve  masakra i potvrđen identitet osoba Arzije Starčević i Safeta Imširovića.

Nama je posebno zadovoljstvo što smo ovaj proces identifikacije dvije žrtve priveli kraju, da se zna ko su te osobe, gdje su ukopani i što porodice sada mogu otići na mezar i proučiti Fatihu svojim najmilijim, rekao je Razim Omerović, predsjednik Organizacije porodica šehida-poginulih boraca grada Gradačac.

Za ovaj zločin, mada je proces pokrenut netom poslije rata, još niko nije procesuiran niti je odgovarao. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova TK je potvrđeno da se proces privodi kraju.

– Ono što raduje je informacija iz Uprave policije i Tužilaštva Tuzlanskog kantona da su ovaj i ostali predmeti vraćeni u nadležnost Tužilaštva TK. Da je intenzivirana istraga i da se u vrlo kratkom periodu očekuje podnošenje izvještaja Tužilaštvu za mnogo veći broj lica, nego što je to prvobitno navođeno za tri-četiri lica. Istraga je u završnoj fazi i ja vjerujem da ćemo mi do naredne godine, do narednog okupljanja već imati one koji će biti izvedeni pred lice pravde ove države, rekao je Hajrudin Mehanović, ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Zajednička poruka  sa današnjeg skupa je da se sa ove vremenske distance ovaj datum ne smije i ne može zaboraviti.

– I u tim teškim vremenima iskušenja, žalosti i tuge nisu nas pokolebali da ostanemo uspravni i dostojanstveni. Žrtve položene ovdje i na ovom mjestu i sve žrtve položene u temelje očuvanja naše domovine Bosne i Hercegovine u odbrani od agresije naši su svjetionici i podstrekači da i mi budemo dobri kao što su oni bili. Da budemo svijetli primjer u odbrani i očuvanju naše domovine u tim vremenima odbrane od agresije, kao i dan-danas, ako Bog da i u budućnosti. Zalog onih koji su položili temelje ovdje na ovom mjestu, i zalog svih onih koji su dali svoje živote i utemeljili ih u očuvanje državnosti Bosne i Hercegovine, je da ne dozvolimo da se to bilo kad i bilo gdje više ponovi, rekla je Fatima Ibranović-Hadžimehić, dopredsjedavajuća Gradskog vijeća Gradačac.

Cvijeće su na spomen obilježje su položile porodice žrtava i zvanične delegacije javnog, kluturnog, političkog i vjerskog života Gradačca.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube