Najnovije vijesti

“Očistimo naše Vide” – ekološke akcije u dvije prigradske mjesne zajednice

26/02/2017 | objavio Radio Gradačac
“Očistimo naše Vide” – ekološke akcije u dvije prigradske mjesne zajednice
Dešava se

Danas se u dvije prigradske mjesne zajednice Vida I i Vida II realizuju ekološke akcije čišćenja smeća sa divljih deponija, izletišta i pored lokalnih puteva. Ove dvije mjesne zajednice su nezavisno jedna od druge organizovale akcije, a “htjelo” se da da to bude na isti datum.

Jutros se značajan broj mještana odazvao akcijama, a planirano je da se očiste značajne površine, u Vidi II od kuće Ibrahima Mašića do naselja Mehmedičevići, a u Vidi I izletište Popovača, prostor oko omladinskog kampa kod stare škole i lokalnih puteva pored jezera Hazna i Vidara.

Kako je rekao Nedžad Isić predsjednik Vijeća MZ Vida II,  u narednom periodu planirana je i akcija čišćenja brane jezera Vidara i prostora oko brane.

Na drugoj strani jezera, predsjednik Vijeća MZ Vida I, Mirel Bijedić kaže da će u narednom periodu pokušati preventivno djelovati, prije svega na svijest građana da svoje smeće ne odlažu u prirodno okruženje koje služi svima, čime čine nemjerljivu ekološku štetu. Razmišljaju čak i postavljanju video nadzora na pojedinim lokacijama.

Radio Gradačac pohvaljuje ove ekološke akcije i apeluje na svijest neodgovornih građana da svoje smeće i kabasti kućni otpad ne odlažu na divlje deponije i time prave nemjerljivu štetu sebi i budućim generacijama.

“Čuvajmo Zemlju i prirodu na njoj, jer ih nismo naslijedili od svojih djedova i očeva, nego smo ih posudili od svojih potomaka”, rekao je jednom davno Tatanka-Iyotanka, poznatiji kao poglavica Siouxa po imenu Bik Koji Sjedi.

Radio Gradačac / Foto Adnan Fejzić i Mirel Bijedić

Comments are closed.

YouTube