Najnovije vijesti

Određen pritvor bračnom paru iz Mionice osumnjičenim za lihvarstvo

31/01/2023 | objavio Radio Gradačac
Određen pritvor bračnom paru iz Mionice osumnjičenim za lihvarstvo
Tuzlanski kanton

Općinski sud Gradačac prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za bračni par Samira Omića (48) i Aidu Omić (42) iz Mionice kod Gradačca zbog postojanja osnovane sumnje da su kao saučesnici  u sticaju počinili tri krivična djela lihvarstvo, navodi se u saopćenju za javnost Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona..

Postoji osnovana sumnja da su Samir i Aida Omić u periodu od aprila  2019. do januara 2023.godine po prethodnom dogovoru i svjesni da se bave davanjem zajmova uz ugovaranje nesrazmjerne imovinske koristi,  pozajmljivali novac za tri žene iz Mionice. bez dogovorenog vraćanja glavnice i ugovarajući visoku kamatu od pozajmljenog iznosa od 10 posto na mjesečnom nivou.

Oni su u tom periodu konstantno ženama posuđivali određene iznose novca uz visoku kamatu, prijeteći im i stvarajući pritisak na njih kada bi kasnile sa otplatom kamata. Nakon određenog vremena su sa ženama kod notara zaključivali  ugovore o zajmovima na velike  novčane iznose,  znajući da to nisu iznosi koje su te žene pozajmile.

Istragu u ovom predmetu Tužilaštvo provodi sa istražiteljima Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

Po nalogu Tužilaštva i naredbi nadležnog suda  policijski službenici SIPA-e su obavili pretres porodične kuće, pomoćnih objekata i automobila koje koriste osumnjiečni,  te je pronađen i oduzet novac u različitim valutama u iznosu od oko 200.000 KM.

Također, prilikom pretresa je privremeno oduzet i automobil „BMW 520D“, te poslovna dokumentacija i notarski ugovori, kao i druga tehnološka oprema koja će biti dokazni materijal  i predmet vještačenja. 

Nakon kriminalističke obrade pripadnici SIPA-e su osumnjičene predali u nadležnost Tužilaštva. Osumnjičeni su ispitani i donesena je naredba o provođenju istrage.

Istraga u ovom predmetu  će se nastaviti u narednom periodu, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Radio Gradačac / Kantonalno tužilaštvo TK

Comments are closed.

YouTube