Najnovije vijesti

Otvoren 46. Sajam šljive

28/08/2019 | objavio Radio Gradačac
Otvoren 46. Sajam šljive
GRADAČAC

Danas je u Gradačcu na svečan način otvoren 46. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive. Svečanu vrpcu su zajednički presjekli Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske i dugogodišnji prijatelj Gradačca, premijer TK Denijal Tulumović i Krunoslav Karalić izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i zamjenik ministrice poljopvrede.

Na sajmu koji će trajati četiri dana svoje će proizvode i usluge prezentovat oko 310 izlagača iz Bosne i Hercegovine, zemalja regiona i Evropske unije na 5.000 m2 otvorenog i zatvorenog prostora.

Cilj sajma je da se ovdje učesnici promovišu i sklapaju poslove. Ovo je naša najznačajnija sajamska manifestacija. Poslovni dogovori koji se ovdje sklope vrijede više stotina hiljada eura, rekao je Hašim Šabanović, direktor firme Gradačački sajam koja je organizator ovogodišnjeg Sajma šljive. On ističe da benefite od sajma osjeti i sam Gradačac. 

Sajam pruža dodatnu dobit za sve. Statistika kaže da na jednu marku koju zaradi sajam svi ostali privredni subjekti imaju dobit od sedam do deset KM, dodaje Šabanović.

Premijer Vlade TK je u svom obraćanju istakao kako je izuzetno ponosan što  gradačački Sajam šljive predstavlja jedan od poticaja za privredu kako Gradačca, tako Tuzlanskog kantona, Federacije BiH i države Bosne i Hercegovine.

Ovaj sajam nije značajan samo za naš kanton, on je pojavljivanjem proizvođača iz Federacije BiH i Republike Srpske značajan za cijelu Bosnu i Hercegovinu ali i širi region. Sajam svake godine pokazuje da zbližava ljude, briše granice i djeluje kao jedan kohezioni faktor na ovom prostoru. U tom svjetlu, ohrabruju nedavne informacije predstavnika udruženja poljoprivrednih poroizvođača iz Federacije BiH i Republike Srpske za registraciju udruženja poljoprivrednika na državnom nivou, rekao je Denijal Tulumović, premijer Vlade Tuzlanskog kantona.

Dodaje da se time šalje poruka kako nam je zajednička želja i potreba jedinstveno tržište u Bosni i Hercegovini i jedinstveni poticaji za poljoprivredne proizvođače i prehrambenu industriju.

– Godinama Sajam šljive potiče privredni razvoj, naročito u poljoprivredi i snažno potiče rađanje novih preduzeća koja doprinose bržem društvenom razvoju. Danas treba istaknuti da imamo prirodno bogatu zemlju, jako vrijedne ljude koji uz malu podršku ostvaruju zavidne rezultate. To je preduslov da ne smijemo da budemo ovisni o uvozu hrane u naše prostore. Neophodno je ulagati u objekte i opremu za sortiranje i skladištenje voća i povrća. Ako nam je cilj proizvodnja, prerada i plasman kvalitetnog voća i povrća bez infrastrukturnih projekata to ne možemo postići, ističe premijer Tulumović.


Gradačac već 50 godina dočekuje drage goste i prijatelje Sajma šljive, privredno-turističke manifestacije koja je nastala s ciljem da se promovira šljiva i proizvodi od šljiva po kojima je ovaj kraj na daleko poznat. A danas, uz zadržavanje svoje izvornosti i proširenje na druge sektore u poljoprivredi predstavlja nezaobilazno mjesto čitave regije za promociju novih proizvoda i tehnoilogija, Ali i mjesto susreta i ugodnih druženja, mjesto promocija i prezentacija kulture, običaja i tradicije.

Tim povodom tradicionalni prijem na kuli Husein-kapetana Gradaščevića „Zmaja od Bosne“ za goste Gradačca upriličio je gradonačelnik Edis Dervišagić.

Obzirom da je još davne 1969. godine osnovana ova sajamska manifestacija i da je ovo 50 godina od održavanja prvog Sajma šljive, sama ta činjenica dovoljno pokazuje koliki je značaj ove manifestacije za naš grad Gradačac a vjerujem i znatno šire. U toku ovih 50 godina sajam je izrastao iz Sajma šljive u Sajam poljoprivrede i prehrambene industrije. I u tom periodu je odigrao jednu značajnu ulogu u edukaciji naših poljoprivrednih proizvođača. Gradačac je danas jedna sredina koja se može pohvaliti savremenim zasadima voća sa primjenom agrotehničkih mjera. Sa druge strane, Gradačac je pokrio cjelokupno područje grada protivgradnom zaštitom, istakao je gradonačelnik Gradačca.

Edis Dervišagić je izrazio očekivanje da će na ovakvim okupljanima svi oni koji mogu uticati da se poboljša položaj poljoprivrednih proizvođača portuditi da to urade.

Očekujemo da bi se kroz određene podrške ali i olakšice, kada je u pitanju plasman proizvoda na ino-tržišta, olakšala poljoprivredna proizvodnja i time dao dodatan doprinos poljoprivrednim proizvođačima i razvoju poljoprivrede na području Gradačca i Bosne i Hercegovine, rekao je gradonačelnik Edis Dervišagić.


Ovo je 24. sajam koji se održava u kontinuitetu od 1996. godine do danas, a osnovan je 1969. godine pod nazivom “Dan šljive” i najstarija je specijalizovana privredna manifestacija u Bosni i Hercegovini.

Na to je podsjetio i Stjepan Mesić, bivši poredsjednik Republike Hrvatske koji je govorio o integrativnim faktorima ali i važnosti uključenja Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju.

Prvi organizatori ove sajamske priredbe nisu se ni nadali u kom će omjeru i kako će rasti ovaj sajam. Sajam šljive ima prije svega gospodarsko značenje. Ali on je u izvjesnom smislu i integrativni dio onih snaga koje žele Bosnu i Hercegovinu i razvoj Bosne i Hercegovine.  Najbolja suradnja s Evopom će biti kada shvate u EU da Bosna i Hercegovina zavređuje da se ubrza njen ulazak u EU. Jer tek ulaskom u EU Evropa će moći ići u krug onih velikih igrača koji su danas na svijetu, poručio je Stjapan Mesić.

U ime partnera 46. Sajma šljive obratila se Mirka Jozić pročelnica gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša grada Zagreba, ističući da je ovo mjesto koje doprinosi razvoju poljoprivrede općenito.

Poljoprivreda nije samo način života već je to temelj gospodarskog, kulturnog i društvenog jedinstva svake zemlje. Stoga, raznolikost i bogatstvo tradicije, seoskih proizvoda, rukotvorina i kulturne baštine koja se ovdje prikazje zadužuje nas da je sačuvamo, pokažemo te s njom i od nje živimo. Prvenstveno u današnje vrijeme kada je, na žalost, sve manje onih koji se bave poljoprivredom, rekla je Mirka Jozić.

Haris Bašić, ministar privrede Kantona Sarajevo istakao je da su Gradačac, kao i njegov sajam, postali brend naše zemlje što pokazuje i činjenica da su tu gosti iz regiona i šire. Prisutnima se obratio i Damir Leko, direktor prodaje Petrokemija d.d. Kutina koja je dugogodišnji oficijelni sponzor ove sajamske manifestacije.

Danas su uručene Plakete za afirmaciju i unapređenje Sajma šljive uručene dugogodišnjim prijateljima, partnerima i pokroviteljima manifestacije Stjepanu Mesiću i Milanu Bandiću, Županiji Posavskoj i Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo, te izlagačima i sponzorima Lactalis BH d.o.o. Gradačac, Mlijekoprodukt d.o.o. Kozarska Dubica i Meggle d.o.o. Posušje kao i medijskom pokrovitelju Radio televiziji Tuzlanskog kantona.

Na Sajmu šljive posjetioci će do 31. avgusta imati priliku da vide prezentacije najnovijih proizvoda i usluga iz oblasti proizvodnje i prerade hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije i zaštitnih sredstava. Pored toga će se na sajmu održati i tradicionalno stručno-naučno savjetovanje za poljoprivrednike, kao i niz predavanja i prezentacija naučnih radova u oblasti šljivarstva, poljoprivredne proizvodnje i biznisa.

I ove godine Udruženje pčelara “Pčela” iz Gradačca organizuje sajam pčelarstva i pčelinjih proizvoda koji je drugu godinu sastavni dio ove privredno-turističke manifestacije.

Sajamske dane prate i plave gradačačke noći uz bogat kulturno zabavni program. Večaras će se na centralnoj bini u ulici Husein-kapetana Gradaščevića publici predstaviti KUD-ovi „Zmaj od Bosne“ Gradačac, „Sevdah“ Vučkovci i „Petar Radovanović“ Zlot (Srbija). Tradicionalni vatromet je u 22:00 sata sa kule Husein-kapetana Gradaščevića.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube