Najnovije vijesti

Otvoren Društveni dom u Vidi II

14/12/2021 | objavio Radio Gradačac
Otvoren Društveni dom u Vidi II
GRADAČAC

U nedjelju 12. decembra 2021. godine u MZ Vida II upriličena je svečanost otvaranja Društvenog doma i rekonstruisanih puteva. Svečanost je upričena povodom obilježavanja oslobodilačke akcije “Zapad 92” kada su od 7-12. decembra 1992. godine branioci Gradačca oslobodili preko 20 kvadratnih kilometara privremeno okupirane teritorije.

Tim povodom mjesni imam je Adem ef. Omerović je proučio i poklonio Jasin pred duše šehida Bosne i Hercegovine a zvanične delegacije odale dužnu poštu i položile cvijeće na spomen-obilježje šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-oslobodilačkog rata od 1992-1995. godine u Vidi II.

Na svečanoj ceremoniji je  istaknuto da su prostorije Društvenog doma smještene u zgradi Profesionalne vatrogasne jedinice (PVJ) Gradačac. Vatrogasni dom je svečano otvoren 22. oktobra ove godine u povodu obilježavanja Dana grada Gradačca.

Predsjednik Vijeća MZ Vida II, Adnan Fejzić, rekao je kako je u izgradnju objekta uloženo je oko 500.000 KM . Društveni dom se sastoji od tri prostorije, dva toaleta (ženski i muški), hodnika, stubišta a posjeduje i sve potrebne elektro i komunalne instalacije i grijanje na pelet.

Ovaj novootvoreni, moderni, visoko-funkcionalni objekat će služiti svim građanima Gradačca, ali posebno mještanima naše mjesne zajednice. Dugi niz godina, pa mogu slobodno reći da se radi o gotovo tri decenije, ova prigradska mjesna zajednica nije imala upotrebljive vlastite prostorije za rad vijeća MZ, za održavanje zborova građana, održavanje različitih manifestacija i slično. Od danas, to više nije slučaj. U saradnji s Gradom Gradačac, sa gradonačelnikom Edisom Dervišagićem, naša MZ dobila je vjerovatno najuređenije prostorije za rad mjesne zajednice na području Grada, sa svom pratećom opremom, rekao je Adnan Fejzić.

Već je najavljeno nekoliko aktivnosti poput održavanja zborova i foruma građana i otvaranja fitness centra za žene ove mjesne zajednice.

Gradonačelnik Edis Dervišagić je na svečanom otvaranju Društvenog doma zaželio mnogo uspjeha ovoj mjesnoj zajednici. Također je istakao „da uz konstantno ulaganje u infrastrukturu zadnjih nekoliko godina i ovim današnjim činom simbolično zaokružujemo jedan ciklus u cilju modernizacije ove mjesne zajednice“.

Mjesna zajednica Vida II je uključena u projakat “Jačanje uloge mjesnih zajednica”. Zajedničkim angažmanom građana i gradske vlasti realizuje se i projekat sanacije ulica i nekategorisanih cesta. Tim povodom, upriličena je i ceremonija otvaranja rekonstruisana tri putna odvojka na školskoj stazi i puta Lipovci-Osmanovići ukupne vrijednosti oko 150.000 KM.

Kako je istaknuto na svečanoj ceremoniji, u većem dijelu ove mjesne zajednice nedavno su završeni  radovi na rekonstrukciji vodovoda i zamjene azbest cementnih cijevi, čime se stvaraju još bolji uslovi za život na ovom području ove mjesne zajednice ali i na području čitavog grada Gradačac. 

Na svečanoj ceremoniji otvaranja Društvenog doma u Vida II u kulturno-zabavnom programu učestvovali su članovi Dječijeg i omladinskog teatra Udruženja “Kult” Gradačac.

Video sa obilježavanja Oslobodilačke akcije “Zapad 92” u MZ Vida II pogledajte OVDJE

Video sa svečanosti otvaranja Društvenog doma u Vidi II pogledajte OVDJE

Radio Gradačac / Grad Gradačac

Comments are closed.

YouTube