Najnovije vijesti

Ponos Gradačca: Eda i Ajna

17/12/2016 | objavio Radio Gradačac
Ponos Gradačca: Eda i Ajna
GRADAČAC

Dvije djevojke iz Gradačca, Eda Džinović i Ajna Softić, svojim rezultatima i uspjesima u školovanju nalaze se među najboljim studentima i učenicima u Federaciji BiH. Njihove rezultate u prošloj školskoj godini istaklo je i nagradilo federalno Ministarstvo obrazovanja i nauke.

Eda Džinović, studentica Stomatološkog fakulteta Univerziteta Sarajevo, zbog izvanrednog uspjeha u prošloj akademskoj godini nalazi se među 73 najbolja studenta javnih fakulteta u Federaciji.

Iskreno obradovana velikim brojem osoba koje su sretne zbog njenog uspjeha, još nije stigla odgovoriti na sve čestitke. „Roditelji, porodica i prijatelji su presretni. Svjesni su truda i odricanja koje sam uložila u proteklih šest godina zbog čega ovih dana zajedno sa mnom dijele ovu sreću. Žao mi je što sam u toku ovih šest godina bila uskraćena njihovim prisustvom. Zbog toga sam se trudila da na vrijeme polažem ispite kako bih ljeto provela kući“, kaže Eda za Radio Gradačac.

Proteklu školsku godinu ocjenjuje poprilično zahtjevnom, međutim uz dobru organizaciju i perzistentnost uspjeh je neupitan, smatra Eda. „Ne mogu reći da je sada puno lakše, stvar je u tome da postanete jači nakon svega i drugačije posmatrate stvari. Odrekla sam se dosta toga u toku školovanja, ali sada sve to nadoknađujem tako da se nisam pokajala. Vrlo je važno da se trudite u svemu što radite. Bit će padova ali će se trud isplatiti, uvijek! Možda ne sutra, možda ne za mjesec dana, ali će se isplatiti onog momenta kada vam nagrada od istog bude najpotrebnija“, kaže Eda. Ističe da priznanje federalnog Ministarstva predstavlja enormnu motivaciju za dalji rad, učenje i usavršavanje. „Lijepo je kada se vaš trud pohvali, bila to usmena riječ ili novčana nagrada. Mislim da je ovo divan način da nauka i obrazovanje, nažalost marginalizirane u našem društvu, ponovo dožive svoj puni sjaj. Ova priznanja su dokaz da zaista imamo potencijala da to i ostvarimo“.

Među 27 najuspješnijih učenika osnovnih škola u Federaciji nalazi se 16-ogodišnja Ajna Softić. Danas učenica Gimnazije „Mustafa Novalić“, Ajna je Osnovnu školu “Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak” u Srnicama Donjim završila kao učenik generacije.

Tokom osnovnog školovanja osvojila je 14 diploma na takmičenjima iz matematike, fizike, hemije, biologije i engleskog jezika. Ipak, najznačajnije rezultate postigla je iz oblasti matematike.

Rabija Sadiković, direktorica škole u Srnicama i njena nekadašnja nastavnica, za Ajnu ima samo riječi hvale, a njenu želju za radom i uspjehom naziva vanserijskim. Na sličan način, kao temeljitu, pedantnu, odgovornu i uspješnu učenicu, Ajnu opisuje razrednica i profesorica Maida Hujdur.

5. decembra u Mostaru, nas nekolicina je predstavljalo čitavu generaciju mladih ljudi koji uz velika odricanja i zalaganja njeguju najvrjednije bogatstvo – znanje. Bio je to ogroman vjetar u leđa i podsjetnik da su rad i trud uvijek na cijeni. Nadam se da ću istim putem nastaviti i u srednjoj školi i razviti se u osobu kakva sam oduvijek željela biti“, kaže Ajna za Radio Gradačac.

 

Obje ostaju fokusirane i vrijedno rade kako bi i ovu školsku godinu okončale jednako uspješno. Eda Džinović dugoročno planira nastaviti  usavršavanje u naučnom i praktičnom smislu: „Već imam određene oblasti iz domena stomatologije koje me interesuju i iskreno se nadam da ću dobiti priliku da se detaljnije bavim nekima od njih“.

Ono što u današnjim prilikama raduje je njen plan da se vrati u rodni grad. Ipak navodi, ukoliko ne uspije ostvariti radni odnos, neće gubiti vrijeme.

Mislim da sam dosta truda uložila da bih sebi dopustila taj luksuz pa ću biti primorana, kao i većina mladih, da napustim državu. Dok se stav prema mladima u tom smislu ne promijeni, dok se ne riješe za nas egzistencijalno važna pitanja, društvo će biti primorano da gubi najdragocjenije resurse. Iskreno se nadam da do toga neće doći. U svakom slučaju, nemam ništa protiv odlaska u inostranstvo u svrhu privremenog, stručnog usavršavanja što bih i sama voljela probati“, kazala je Eda, a nama preostaje nada da će, ako do njenog odlaska u inostranstvo uopće i dođe, to ipak biti samo privremeno.

 

MKH/Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube