Najnovije vijesti

Ponos i sjećanje na hrabre branioce Gradačca i BiH

10/06/2016 | objavio Radio Gradačac
Ponos i sjećanje na hrabre branioce Gradačca i BiH
Boračka udruženja

Građani Gradačca posljednjih dana sjećaju se nekih od najvažnijih događaja novije historije i odaju počast braniocima i poginulim borcima.

1 A

9.juna 1992. godine je donesena odluka o formiranju 107. brigade HVO Bosanska Posavina. Zbog iskazane hrabrosti i ratnih rezultata u obrani, ova brigada je u aprilu 1993. godine odlikovana najvećim ratnim priznanjem i prva stekla naziv “Viteška“. O hrabrost njenih pripadnika govori podatak da je držala preko 70 kilometara linije odbrane, a u sadejstvu sa drugim jedinicama 2. korpusa ARBiH i jedinicama Bosanske Posavine izvojevala je niz presudnih bitaka.

2 A 3 A

„Teško je govoriti o svim tim događajima. O Avramovini, Ceriku, o prvom zarobljenom tenku, o Oklopnom vozu, zatim o Istoku ‘94, Zapadu ‘92, jer tu su mnogi životi pali i to je najteže“ izjavio je za Radio Gradačac Sadan Imamović, ratni K-dant 107./213.Vmtbr. „Ali sa čime se Gradačac ponosi, sa čime se brigada kroz koju je prošlo preko 9.500 ljudi ponosi? Ponosni smo što nikada niko nije učinio ratni zločin, ni prema jednom, ni prema drugom narodu. Niko nije pozvan u Hag, niti na bilo kojem mjestu da je osuđen. Ja kao zadnji Komandant u brigadi ponosim se s tim jer smo branili svoje i nismo dozvolili nikome da uđe u naš najljepši grad Gradačac i na Kapiju Bosne i Hercegovine“, kazao je Imamović.

6 A

7 A

8 A

Centralna manifestacija obilježavanja Dana formiranja 107. Viteške bila je još jedna prilika da se iskaže ponos zbog uloge koju su njeni pripadnici imali u odbrani BiH, te istovremeno ukaže na potrebu da se konačno, 20 godina nakon rata, riješe problemi sa kojima se suočava boračka populacija. U prisustvu velikog broja mladih još jednom je iskazana želja da se nešto slično nikada nikome ne ponovi.

9 A

10 A

11 A

13 A

14 A

15 A

Obilježavanju godišnjice prisustvovao je značajan broj građana, predstavnici vjerskih zajednica, a zvanične delegacije položile su cvijeće na centralno spomen obilježje. Nagrađeni su učenici škole „Safvet-beg Bašagić“ Lamija Muratagić, Haris Hrustić i Ajdin Gluhić, autori najuspješnijih radova na školskom literarnom konkursu.

5 A

 

Comments are closed.

YouTube