Najnovije vijesti

Porodica Baturić i Gradačac bogatiji za još jednu hafizu – Lejla Baturić čuvar Kur'ana Časnog

30/11/2022 | objavio Radio Gradačac
Porodica Baturić i Gradačac bogatiji za još jednu hafizu – Lejla Baturić čuvar Kur'ana Časnog
GRADAČAC

Kako je objavljeno na facebook stranici Mreže mladih Medžlisa Islamske zajednice Gradačac, danas je pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u BiH, posljednje ajete Kur'ana Časnog napamet proučila Lejla Baturić. Muhaffiz joj je bio hafiz Mirnes-ef. Spahić, profesor kiraeta u Behram-begovoj medresi. Mlada hafiza je kćerka Hajrudin-ef. i Aide Baturić iz Jelovče Sela.

Iskrene čestitke upućujemo Lejli, njenoj porodici, muhaffizu i Islamskoj zajednici u BiH, saopćila je Mreža mladih Medžlisa Islamske zajednice Gradačac.

Lejla je učenica Behram-begove medrese u Tuzli i veoma je aktivna u nastavnim i vannastavnim aktivnostima, proglašena je za najboljeg učenika Ic razreda za školsku 2021/21. godinu.

Krajem marta ove godine Lejla Baturić osvojila je prvo mjesto u pojedinačnoj konkurenciji, a u ekipnom plasmanu Behram-begova medresa zauzela je drugo mjesto na prvom takmičenju iz životopisa Muhammeda a.s. održanom  u Karađoz-begovoj medresi u Mostaru.

Lejla je bila učenik generacije OŠ “Musa Ćazim Ćatić” Zelinja Donja, te pobjednik brojnih takmičenja u nastavnim i vannastavnim aktivnostima. Izdvojimo takmičenja u znanju iz matemtike, fizike, hemije i poznavanju engleskog jezika.

Lejla Baturić je na finalnom XXIII takmičenju za polaznike mektebske pouke i takmičenju iz Islamske vjeronauke osvojila prvo mjesto u kategoriji Kiraet III, što je prvi puta da jedan takmičar iz Gradačca osvoji prvo mjesto u najtežoj kategoriji takmičenja.

Federalno ministarstv obrazovanja i nauke/znanosti (FMON) u Sarajevu je krajem 2021. godine, među ostalih 57 učenika i škola, Lejli Baturić i OŠ “Musa Ćazim Ćatić” dodijelilo priznanje za prepoznavanje, poticanje i usmjeravanje talentiranih učenika ka putevima utemeljenim na znanju.

Podsjetimo da je Lejlina sestra Halima Baturić 29. juna 2020. godine pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini stekla titulu hafiza Kur'ana. Hafiska dova proučena je 26. januara 2021. godine u džamiji Behram-begove medrese u Tuzli.

 

Radio Gradačac / Mreža mladih IZ Gradačac

Comments are closed.

YouTube