Najnovije vijesti

Potvrđeno: Od ponedjeljka generalni štrajk ljekara

03/11/2017 | objavio Radio Gradačac
Potvrđeno: Od ponedjeljka generalni štrajk ljekara
Tuzlanski kanton

Na području Tuzlanskog kantona u javnim zdravstvenim ustanovama 6. novembra u 7,30 započinje generalni štrajk kojeg organizuje Saveza Strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije Bosne i Hercegovine.

Štrajk će se organizovati obustavom rada članova Sindikata uz obavezan boravak na radnim mjestima, prema utvrđenom sporazumu između poslodavaca i Sindikata o minimumu procesa rada i poslovima koji se na smiju prekidati za vrijeme štrajka.

Prema sporazumu između predstavnika Doma zdravlja Gradačac i podružnice Strukovnog sindikata Gradačac, Služba Hitne medicinske pomoći će u vrijeme štrajka raditi kontinuirano.

Kako je za Radio Gradačac potvrdio Mirza dr. Peštalić, predsjednik podružnice Strukovnog sindikata, ostale Službe će pored akutnih stanja pružati usluge i onkološkim pacjentima, vakcinacija djece će se obavljati kontinurano, kao i ostale usluge u skladu sa procjenom nadležnog ljekara.

Biće pružene usluge pacjentima sa hitnim i hroničnim stanjima u kojima bez terapije može doći do životne ugroženosti. Isto se odnosi i na bolovanja koja su u toku po procjeni ljekara porodične madicine, bolovanja preko 42 dana će se upućivati na ljekarsku komisiju, dok će kod bolovanja vođenih od prvostepene komisije rad biti minimiziran i prilagođen štrajku, potvrdio je Peštalić.

Kako se navodi u saopštenju Saveza Strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije, osnovni i jedini zahtjev za organizovanje štrajka je potpisivanje Kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije na federalnom nivou od strane Ministarstva zdravstva TK, kako bi se ostvarila adekvatna zaštita radno-pravnog statusa članova sindikata unutar zdravstvenog sistema. Kako je najavljeno, štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva.

Podsjećamo da je UKC Tuzla saopštio kako je Općinski sud u Tuzli donio rješenje kojim je zabranio organiziranje i provođenje ovog štrajka., tako da će  ovoj zdravstvenoj ustanovi sve klinike raditi bez bilo kakve obustave rada.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube