Najnovije vijesti

Prikazan dokumentarni film “Imami logoraši”

07/04/2017 | objavio Radio Gradačac
Prikazan dokumentarni film “Imami logoraši”
Vjerske zajednice

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992-1995. godine kroz logore je prošlo preko 200.000 civila, a 30.000 logoraša ubijeno je ili se vode kao nestali. Među logorašima bili su i imami Islamske zajednice.

Dokumentarni film “Imami logoraši”, čiji su autori Nedim Hrbat i Muhamed Halilović, prikazuje priče imama koji su preživjeli strahote logora, a među njima i današnji reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, tadašnji muftija tuzlanski.

Tim povodom, Udruženja ilmije Medžlisa IZ Gradačac jučer je u prostorijama Medžlisa organizovalo promociju filma o kojem su govorili Mensur Pašalić, predsjednik Glavnog odbora Udruženja Ilmije i jedan od autora Nedim Hrbat.

– Ovaj film je sniman kako bi bio trajno svjedočanstvo, jer se radi o dokumentu. Bilo je teško snimati, jer bilo je imama koji uopće nisu mogli govoriti o strahotama koje su preživjeli. Bilo je i problema tokom snimanja na pojedinim lokacijama, završili smo u policijskoj stanici u Velikoj Kladuš. I u Gradačcu smo imali problema ali druge prirode,  jer imami nisu mogli govoriti zbog toga što su ranije dali izjave Haškom tribunalu. U nekim gradovima smo se sakrivali, tajno snimali, i slično. I pored toga film je završen, i nadam se da će dobiti i vašu pozitivnu ocjenu, rekao je Nedim Hrbat obraćajući se gradačačkoj publici.

Istaknuto je kako su imami tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu bili uz svoj narod i pored svih golgota i proživljenih strahota kazamata nisu poklekli i ostali su uspravni.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube