Najnovije vijesti

Raskoš i bogatstvo folklorne baštine

15/05/2016 | objavio Radio Gradačac
Raskoš i bogatstvo folklorne baštine
Galerija

Kulturno umjetničko društvo „Zmaj od Bosne“ Gradačac bilo je domaćin 4. smotre folklora koja je održana u subotu 14. maja u sportskoj dvorani Gradačačkog sajma.

misuri

Kako je prilikom otvaranja ove tradicionalne manifestacije istakao Enir Šakić, predsjedavajući Općinskog vijeća Gradačac,  bio je to istinski praznik za Gradačac kao i za ljubitelje tradicije, narodnih pjesama i igara.

folklor

Raskoš i bogatstvo naše baštine ali tradicionalnih igara sa prostora Balkana predstavili su članovi 13 kulturno-umjetničkih društava iz Bosne i Hercegovine.

halesije

Na 4. smotri folklora u Gradačcu su se pored domaćima, KUD „Zmaj od Bosne“, sa najboljim koreografijama učestvovali: KUD „Bosniafolk“ Zenica, GDOFA „Tuzla“ Tuzla, KUD „Pasci“ Tuzla, KUD „Ponos“ Pribava, KUD „Pletenica“ Bijeljina, KUD „Puračić“ Puračić, AKCUAS „Seljo“ Sarajevo, GKUD „Halisije“ Kalesija, KUD „Šamac“ Šamac, „KUD „Ševko Avdić“ Tarevaci, KUD „Saobraćajac“ Sarajevo i KUD „Brčansko kolo“ iz Brčkog.

publikaSportska dvorana bila je mala da primi sve posjetioce koji su željeli da uživaju u ovom lijepom događaju, a kako ističu organizatori dio sredstava od prodanih ulaznica po cijeni od dvije KM namijenjen je za pomoć porodici Kasumović iz Gradačca.

zenica tuzla seljo samac puracic orgestar misuri i pacici himna

Comments are closed.

YouTube