Najnovije vijesti

Razgovori o autocesti Tuzla-Brčko-Orašje

11/01/2022 | objavio Radio Gradačac
Razgovori o autocesti Tuzla-Brčko-Orašje
FBiH/BiH

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić danas je, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, održao sastanak s premijerom Tuzlanskog kantona Kadrijom Hodžićem, predstavnicima gradova Srebrenik i Gradačac, te privrednicima s područja Tuzlanskog kantona. Sastanak je održan na inicijativu premijera Novalića, a u fokusu razgovora je bila putna infrastruktura, odnosno projekt izgradnje autoceste Tuzla-Brčko-Orašje. 

Zajednički stav svih učesnika današnjeg sastanka je da se treba nastaviti s realizacijom ovog infrastrukturnog projekta koji je od velikog značaja za Tuzlanski kanton, ali i cijelu Federaciju BiH. Kantonalna vlada i gradske uprave preuzele su obavezu da pristupe izradi integralne saobraćajne studije na osnovu koje će biti izrađena strategija razvoja cestovne mreže Tuzlanskog kantona. Na ovaj način će kantonalni i lokalni predstavnici posebno akcentirati optimalne trase autoputa koje će servisirati potrebe svih lokalnih zajednica s područja ovog kantona.    

Vlada Federacije je opredjeljenja da se ovaj projekt realizira i u budžetu za ovu godinu su planirana sredstva za njegovu provedbu, istakao je premijer Novalić.

Premijer TK Kadrija Hodžić pohvalio je inicijativu premijera Novalića.

Premijer Novalić je bio vrlo agilan da se gradi ova autocesta i ove priče ne bi ni bilo da on nije bio iskren inicijator. Raduje me što svi dijelimo isti stav, bez obzira na politička opredjeljenja, a to je izuzetan značaj ovog projekta za Tuzlanski kanton, rekao je premijer Hodžić.

Sastanku su prisustvovali zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Nedžad Branković i direktor JP Autoceste FBiH Elmedin Voloder, te resorni ministri u Vladi Tuzlanskog kantona, saopćeno je iz Vlade Federacije  Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo da je na nedavno održanom sastanku u Srebreniku istaknuto nepodijeljeno mišljenje poslodavaca iz Srebrenika i Gradačca da pretpostavljena trasa budućeg autoputa ne odražava zadovoljenje interesa poslodavaca i građana ovih gradova ali i poslodavaca i građana sa područja Tuzlanskog kantona.

Argument za ovakvo mišljenje je što sa područja ove dvije lokalne zajednice dolaze najveći izvoznici u Bosni i Hercegovini pa bi svaka vrsta komunikacijske izolacije predstavljala potencijalnu prijetnju gubitku izvoznih tržišta, što bi u konačnici dugoročno ostavilo nesagledive posljedice na razvoj privrednih potencijala u ovim gradovima i gubitak radnih mjesta. 

Radio Gradačac / Vlada FBiH

Comments are closed.

YouTube