Najnovije vijesti

Sjećanje na žrtve masakra 1992. godine na putu Gradačac-Ormanica

30/06/2016 | objavio Radio Gradačac
Sjećanje na žrtve masakra 1992. godine na putu Gradačac-Ormanica
Boračka udruženja

                       

Kao i svakog 30. juna građani općine Gradačac sjećaju se nedužnih civila koji su 1992. godine stradali u stravičnom masakru na putu Gradačac-Ormanica. Na mjestu stravičnog masakra gdje je prije 24 godine ubijeno 16 nedužnih civila  su se okupili preživjele žrtve, porodice i prijatelji ubijenih te delegacije javnog i političkog života Općine Gradačac. Zajednička poruka  sa današnjeg skupa je da se sa ove vremenske distance ovaj datum ne smije i ne može zaboraviti.

U novijoj historiji Gradačca ovaj datum podsjeća na najstravičniji događaj odbrambeno-oslobodilačkog rata,  kada je bez ikakvog vojnog povoda  izvršen prodor na slobodnu teritoriju. Tom prilikom stradalo je 16 nedužnih civila koji se se zatekli na putnoj komunikaciji ili na svom poljoprivrednom zemljištu. Brzom intervencijom branilaca, linije odbrane su ponovo uspostavljene, a žrtve ovog mučkog napada su ostale kao trajno sjećenje na najtužniji dan u borbi za odbranu Gradačca. Za ovaj ratni zločin još uvijek nitko nije procesuiran.

Savez boračkih organizacija općine Gradačac organizje prigodan program u znak sjećanja na nevino stradale stanovnike Gradačca, a 05. jun se obilježava kao Dan žrtava Gradačca za Bosnu i Hercegovinu (šehida, poginulih boraca i civilnih žrtava rata).

Ovim povodom predstavnici Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Gradačac posjetili su članove porodica stradalih sugrađana. Cvijeće su na spomen obilježje položile porodice žrtava, delegacije Saveza boračkih organizacija i općine Gradačac.

 

Na spomen obilježju u zank sjećanja na nedužno ubijene je ispisano:

spomen-obiljezje zrtvama masakraŽRTVE ČETNIČKOG MASAKRA NAD STANOVNIŠTVOM OPĆINE GRADAČAC IZVRŠENOG DANA 30.06.1992. GODINE:

FAĆIĆ MEHMED r. 1947.g. iz Vučkovaca

IMŠIROVIĆ MIRZET r. 1970.g. iz Međiđe G.

ŠIMIĆ JURO r. 1959.g. iz Hrgova D.

HRNČIĆ MUHAMED r. 1952.g. iz Biberova P.

MATIĆ IVO r. 1965.g. iz Tramošnice D.

HORVAT ZLATKO r. 1962.g. iz Tramošnice D.

HRŠTIĆ HAZIM r. 1959.g. iz Vučkovaca

DELIBAŠIĆ MUHAMED r. 1962.g. iz Vučkovaca

KURBAŠIĆ MUJO r. 1950.g. iz Vučkovaca

IMŠIROVIĆ SAFET r. 1968.g. iz Međiđe G.

ŠIMIĆ PILJO r. 1960.g. iz Hrgova D.

KAVAZOVIĆ MUHAMED r. 1972.g. iz Jelovče Sela

HRŠTIĆ BAJRO r. 1925.g. iz Vučkovaca

KURBAŠIĆ ZAHIR r. 1961.g. iz Vučkovaca

NN ŽENA

NN MUŠKARAC

DA SE NE ZABORAVI!

 

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube