Najnovije vijesti

Svejtski dan knjige – Uz člansku karticu, knjiga na dar

23/04/2021 | objavio Radio Gradačac
Svejtski dan knjige – Uz člansku karticu, knjiga na dar
KULTURA

U povodu 23. aprila – Svjetskog dana knjige i autorskih prava biblioteka “Alija Isaković” poziva građane Gradačca svih uzrasta na besplatno učlanjenje. Uz člansku karticu, knjiga na dar.

Ovo je dan kojom se želi dati poticaj čitanju, potaknuti razgovor o temama koje danas okupiraju svijet i ukazati na to da je upravo sada pravo vrijeme za čitanje. Više nego ikad prije, u vrijeme kada je većina svijeta zatvorena i ljudima je ograničeno kretanje, moć knjige treba iskoristiti u borbi protiv izolacije, jačanja veza među ljudima, proširivanja našeg horizonta, stimulirajući naš um i kreativnost.

Svjetski dan knjige i autorskih prava je dan koji UNESCO obilježava od 1995. godine. Obilježavajući svjetski dan knjige i autorskih prava UNESCO želi svakoga, a posebno mlade, potaknuti na čitanje te promociju i zaštitu intelektualnog vlasništva. Cilj ove manifestacije je afirmacija čitanja knjige u njenom tradicionalnom i modernim oblicima.

Zalažući se za knjige i autorska prava, UNESCO se zalaže za kreativnost, raznolikost i jednak pristup znanju, od mreže kreativni gradovi književnosti do promicanja pismenosti i mobilnog učenja i unapređenja otvorenog pristupa znanstvenim saznanjima i obrazovnim resursima.

Radio Gradačac 

Comments are closed.

YouTube