Najnovije vijesti

U nedjelju brigadiri iz Gradačca obilježavaju 75 godina omladinske pruge Brčko-Banovići

25/03/2021 | objavio Radio Gradačac
U nedjelju brigadiri iz Gradačca obilježavaju 75 godina omladinske pruge Brčko-Banovići
GRADAČAC

Udruženje brigadira ORA Gradačac organizuje radnu akciju na dijelu pruge Brčko-Banovići na Ormanici. Radna akcija će se održati u nedjelju 28. marta povodom jubileja “75 godina omladinske pruge Brčko-Banovići”. Zborno mjesto je zaobilaznica tunela Ormanica i okupljanje brigadira je u 8 sati.

Kako nas je obavijestio Nusret Mešanović, predsjenik Udruženja brigadira ORA Gradačac, akcija će se održati u terminu od osam do 13 sati uz ograničen broj brigadira i poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera.

Ovom događaju će prisutvovati i radnici Željeznica FBiH željezničke stanice Banovići.

Pripremu trase u subotu, 27. marta, obaviće brigadiri ORB “Hasan Kikić” Gradačac.

Omladinska pruga „Brčko-Banovići“ je prva omladinska radna akcija u tada tek oslobođenoj zemlji od fašističkog okupatora i jedna od najznačajnih radnih akcija omladine u obnovi ratom opustošene zemlje. 

Podsjetimo, 1. aprila 1946. godine počela je organizacija prve Omladinske radne akcije na izgradnji željezničke pruge Brčko – Banovići. To je prva pruga u sjevernoj Bosni dužine 92 kilometra.

U akcijama je učestvovalo oko 62.000 omladinaca iz Jugoslavije. Tokom izgradnje iskopano je 1.361.680 km² zemlje i 134.460 km² kamena, izgrađena su i dva tunela dužine 667 metara i 22 mosta ukupne dužine 445 metara. Radovi su završeni u rekordnom roku, a prvi voz ovom prugom prošao je 7. novembra 1946. godine. 

Omladinska pruga „Brčko-Banovići“ nije značajna samo za tadašnju Jugoslaviju nego i šire jer je na izgradnji ove pruge učestvovalo preko dvije hiljade omladine iz 20 zemalja svijeta. Godinu dana kasnije 1. aprila  1947. počela je izgradnja i pruge Bosanski Šamac – Sarajevo.

Radio Gradačac / Udruženje brigadira ORA Gradačac

 

Comments are closed.

YouTube