Najnovije vijesti

U subotu obilježavanje 150. godišnjice župe Gradačac

25/07/2018 | objavio Radio Gradačac
U subotu obilježavanje 150. godišnjice župe Gradačac
GRADAČAC

U subotu, 28. jula 2018. u Gradačcu će se obilježiti 150. godišnjica postojanja župe Sv. Marka Evanđeliste. Centralna svečanost počet će u 10.30 sati svečanim dočekom nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića. Zatim slijedi euharistijsko slavlje, procesija i misa koje će predvoditi kardinal Puljić. Nakon svečane mise bit će upriličen kulturno-zabavni program i ručak.

Na prvom mjjestu je liturgija kojom iskazujemo štovanje Bogu. Euharistijskom slavlju predsjedat će nadbiskup Vinko kardinal Puljić. Bit će to svečana Misa u kojoj ćemo Bogu zahvaliti za nebrojena dobročinstva i moliti za blagoslovljenu budućnost na ovim prostorima. To je glavni događaj ovog jubileja, rekao je vlč. Marko Hrskanović, župnik župe u Gradačcu.

Obilježavanje ove godišnjice započelo je  21. jula hodočašćem Križnim putem blaženih Drinskih mučenica (Gradačac-Pale-Goražde). U župnoj crkvi od 25. do 27. jula će se od 18,00 sati održati mise trodnevnice.

Danas (srijeda, 25. jula) će nakon mise o životu i misiji u Ugandi govoriti časne sestre Vedrana, Federika i Olivija, koja takođe ove godine obilježava 150 godina postojanja. U četvrtak će uz misu biti uvedeni novi župni vijećnici a u petak će biti prikazan film o slugi Božijem Petru Barbarići, bogoslovu iz Travničkog sjemeništa, koji je preminuo na glasu svetosti 1879. u 23. godini života, rekao je vlč. Hrskanović ističući da povijesni podaci govore kako je župa u Gradačcu osnovana 1868. godine, u vrijeme Otomanske vladavine a prije vlasti Austro-Ugarske monarhije i prije redovne uspostave crkvene hijerarhije na području Bosne i Hercegovine 1881. godine.

Gostujući u programu Radio Gradačca, vlč. Marko Hrskanović pozvao je sve koji mogu da dođu u subotu od 10,30 sati na ovu veliku svečanost proslavu, 150. godišnjice župe Gradačac.

 

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube