Najnovije vijesti

Uručene nagrade najboljim čitaocima za 2021. godinu

21/01/2022 | objavio Radio Gradačac
Uručene nagrade najboljim čitaocima za 2021. godinu
KULTURA

JU Javna biblioteka “Alija Isaković” Gradačac sinoć je organizovala dodjelu godišnje nagrade najboljim korisnicima  u 2021. godini.

Sinoć se u Gradačcu slavilo čitalaštvo i druženje sa knjigom. Novi i stari naslovi. Bilo je to sjećanje na najljepše trenutke provedene među policama biblioteke i biranje uzbudljivih i zanimljivih naslova koji nas vode u svijet mašte, ljubavi ali i svakodnevnice.

Nekada se razvojnim planovima i programima nastojalo biblioteke obogatiti tako da u jednom trenutku jedan stanovnik može na raspolaganju imati jednu knjigu. Dakle, da biblioteke imaju fonda koliko ima stanovnika u toj lokalnoj zajednici.

Na svu sreću, ali i predanim radom uposlenih,  Biblioteka Alija Isaković u Gradačcu davno je postigla taj rezultat. U prošloj godini za preko 2000 korisnika je u svim fondovima bilo na raspolaganju 48.157 bibliotečkih jedinica.

Već godinama se u biblioteku dolazi i druži sa knjigama. Zauzvrat, našim sugrađanima koji dolaze da čitaju i biraju knjige koje ih zanimaju Biblioteka priređuje brojne i zanimljive sadržaje. A jedan od njih je godišnja dodjela nagrada kao podsticaj čitanju i znak zahvalnosti odanim upornim korisnicima.

Ova ceremonija se obično organizuje sredinom januara, oko rođendana Alije Isakovića čije ime biblioteka nosi.

Godišnja nagrada se dodjeljuje po kategorijama od najmlađih do nastarijih članova biblioteke. Nagrade najboljim korisnicima biblioteke „Alija Isaković“ za 2021. godinu uručio je direktor Husein Kujraković.

U kategoriji najmlađi korisnik nagradu je dobio Hamza Huseinbašić a imao je tri godine kad su ga upisali.

U kategoriji od I-V razreda najbolja je bila Lamija Hodžić učenica OŠ “Dr. Safvet-beg Bašagić” Gradačac. U kategoriji od V do IX razreda najviše knjiga pročitala je Amina Mujezinović učenica OŠ “Ivan Goran Kovačić” Gradačac.

U POKRETNOJ BIBLIOTECI najviše knjiga pročitala je Amra Jahić učenica OŠ “Edhem Mulabdić” Mediđa Donja.

I srednjoškolci su bili vrijedni, ali srednjoškolke ipak čitaju nešto više. Tako u ovoj kategoriji nagradu nosi Elvedina Mešanović učenica Mješovite srednje škole “Hasan Kikić” Gradačac.

U kategoriji starijih korisnika u 2021. najbolja je bila gospođa Zehra Bahić. I za kraj da istaknemo dobitnicu nagrade za ukupno najviše pročitanih knjiga. To je gospođa Mirela Osmanović.

Dobitnicima nagrada čestitamo a vas pozivamo da se učlanite u biblioteku “Alija Isaković”.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube