Najnovije vijesti

Ususret Mevludu, rođenju Muhammeda, a.s.

29/10/2020 | objavio Radio Gradačac
Ususret Mevludu, rođenju Muhammeda, a.s.
Vjerske zajednice

Mevlud, dan rođenja Muhammeda a.s, u islamskoj tradiciji obilježava se 12. rebiu-l-evvela po lunarnom, hidžretskom kalendaru. Dan mevluda je jedan od najradosnijih dana za muslimane jer Poslanikovo rođenje predstavlja početak ispunjenja duhovne zrelosti čovječanstva. Ove godine Mevlud obilježavamo u četvrtak  29. oktobra 2020. godine.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u saradnji sa organizacionim jedinicama Islamske zajednice sačinio je poseban Plan aktivnosti povodom Mevluda u uvjetima pandemije COVID-a 19.

Ovogodišnji centralni mevlud Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, uz poštivanje svih važećih epidemioloških mjera, biće održan u Gradskoj džamiji u Bihaću u četvrtak, 29. oktobra, s početkom u 18.30 sati, a ovim mevludom biće obilježen i značajni jubilej za Islamsku zajednicu i naše društvo u cjelini –  50. godišnjica kontinuiranog izlaženja Islamskih informativnih novina (IIN) Preporod.


„Mi smo te (Muhammede) kao milost svjetovima poslali“ kaže se u Kur'anu. Poslanik Muhammed a.s. za sebe je govorio: „Ja sam dova Ibrahima, a.s. i radosna vijest Isaa, a.s.“ Poslanikovim rođenjem i pojavom najmirisnije ruže na drvetu poslanstva, najavljen je završetak poslaničkog ciklusa.

Muslimani baštine sjećanje na Poslanika, a.s., kao nekoga ko je svojim životom dosegao zenit ljudskosti s obzirom da je kao „usvetun hasenetun“ – divan uzor, iskusio moralnu puninu onoga što čini savršeno odgojenu ljudsku narav. Muhammed, a.s., se odlikovao održavanjem ravnoteže između duha i materije, srca i duše, života i smrti.

Čovječanstvu je vlastitim primjerom posvjedočio univerzalno načelo: da bi se djelovalo dobro, mora se biti dobar, da bi se savladao svijet, valja najprije savladati samog sebe. Iz poštovanja prema svome voljenom Poslaniku, muslimani u BiH stoljećima 12. rebiu-l-evvel obilježavaju učenjem mevluda, pobožnog spjeva o Muhammedu, a.s.  Rođenje Božijeg Poslanika bilo je izvor posebnog nadahnuća našim darovitim prethodnicima i savremenicima koji su u  pobožnim spjevovima – mevludima  opisali vrijeme i okolnosti  u kojem se rodio i živio Muhammed, a.s.


Radio Gradačac i Medžlis Islamske zajednice Gradačac će u povodu obilježavanja mjeseca mevluda organizovati progodne porgramske sadržaje. Gostovanje glavnog imama Medžlisa IZ Gradačac i kviz za naše slušaoce.

Radio Gradačac / IZ u BiH

 

 

Comments are closed.

YouTube