Najnovije vijesti

VIDEO – Obilježena 25. godišnjica masakra na putu Gradačac-Ormanica

30/06/2017 | objavio Radio Gradačac
VIDEO – Obilježena 25. godišnjica masakra na putu Gradačac-Ormanica
GRADAČAC

Kao i svakog 30. juna građani općine Gradačac sjećaju se nedužnih civila koji su 1992. godine stradali u stravičnom masakru na putu Gradačac-Ormanica. Na spomen obilježje cvijeće su položile porodice žrtava, delegacije Saveza boračkih organizacija, Općine Gradačac, političkih organizacija i drugih udruženja i institucija.

Na mjestu stravičnog masakra gdje je prije 25 godine ubijeno 16 nedužnih civila danas su se okupili preživjeli i porodice žrtava, prijatelji ubijenih, te delegacije javnog, političkog i vjerskog života općine Gradačac.

Bez ikakvog vojnog povoda, 3o. juna 1992. godine, izvršen je prodor neprijateljskih snaga na slobodnu teritoriju općine Gradačac. Bio je to najtužniji dan u borbi za odbranu Gradačca. Brzom intervencijom branilaca, linije odbrane su ponovo uspostavljene, a u mučkom napadu stradali su nedužni civili koji se se zatekli na putnoj komunikaciji ili na svom poljoprivrednom zemljištu. I nakon 25 godina, za ovaj zločin nitko nije procesuiran, a prodice žrtava i dalje zahtijevaju kažnjavanje odgovornih.

Zajedničku poruku su uputili općinski načelnik Edis Dervišagić i predsjednik SBO općine Gradačac Jakub Džinić ističući da sa ove vremenske distance ovaj datum ne smije i ne može zaboraviti.

Danas, 25 godina nakon ovog monstruoznog čina ne možemo i ne smijemo zaboraviti naše žrtve, poručeno je sa ovog skupa.

Na spomen obilježje cvijeće su položile porodice žrtava, delegacije Saveza boračkih organizacija, Općine Gradačac, političkih organizacija i drugih udruženja i institucija.

Pogledajte i video prilog sa današnjeg obilježavanja godišnjice masakra na putu Gradačac – Ormanica.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube