Najnovije vijesti

Video prezentacija u povodu Dana grada Gradačca – 22. oktobar 2020.

23/10/2020 | objavio Radio Gradačac
Video prezentacija u povodu Dana grada Gradačca – 22. oktobar 2020.
GRADAČAC

U povodu 22. oktobra – Dana grada Gradačca jučer je održana Svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj je predstavljena video prezentacija razvoja infrastukture i značajnijih događaja u Gradačcu u proteklih godinu dana.


22. oktobar – Dan grada Gradačca


Vodosnabdijevanje

Projekat vodosnabdijevanja Gradačca je višedecenijski infrastrukturni projekat koji ove godine ulazi u završu fazu. Vrijednost projekta “Vodosnabdijevanje Gradačca” je oko 30 miliona KM, a finansira se iz kreditnih sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), te grant sredstvima Češke razvojne agencije i Švedske agencije za razvojnu saradnju (SIDA), MEG projekta kao i budžeta Grada Gradačca, te viših nivoi vlasti.

Postojeća distributivna mreža dužine oko 76 km je u veoma lošem stanju, stvara velike gubitke i rasipanje vode oko 50%. Pojedini obodni i viši dijelovi naselja nemaju dovoljne količine vode ili je imaju sa malim pritiskom. To je opredjelilo gradsku administraciju da se maksimalno poveti historijskom projektu vodosnabdijevanja Gradačca.

Sredinom 2018. godine EBRD je proglasio kredit i grant sredstva pravosnažnim, kada započinju radovi na realizaciji ovog opsežnog projekta. Rekonstruisano i dograđeno postrojenje za prečišćavanja otpadnih voda u vrijednosti od 2.950.000 KM. Izgrađen komandno-kontrolni objekat i opremanjeni bunari na izvorištu vode “Domažić” u vrijednosti 768.990 KM bez PDV-a. Izgrađen je cjevovod pod pritiskom te potisno-distributivni cjevovod i distributivna mreža dužine oko 53 km i vrijednosti 5.431.157 KM bez PDV-a. U završnoj fazi je izgradnja četiri pumpne stanica i rezervoara za vodu u mjesnim zajednicama Međiđa Donja, Zelinja Srednja i Zelinja Donja vrijednosti 1.587.145 KM bez PDV-a.

Zbog smanjenog obima isporuke vode sa izvorišta Okanovići hitno se pristupilo radovima na spajanju dva cjevovoda koji snabdijevaju južni i sjeverni dio Gradačca. Završena je trasa Kerep – rezervoar Humke ukupne dužine 8 km sa potisno-distributivnim cjevovodom od 12 km i vrijednosti 1.635.000 KM bez PDV-a.

Kako je najavljeno iz gradske uprave, projekat Vodosnabdijevanja Gradačca biće nastavljen izgradnjom oko 10 kilometara vodovodne mreže prema MZ Rajska.

Pokrenute su aktivnosti na rekonstrukciju postojećih azbest-cementnih cijevi, cijevi nedovoljnih profila i dotrajale mreže u dužini od 40 km. Tender je zatvoren i izabran izvođač. Sredstva su obezbijeđena od strane WBiF-a – Investicijski okvir za Zapadni Balkan. Procjenjena približna vrijednost ugovora 4.678.000 KM bez PDV-a. Planirano je da radovi započnu u toku ove godine i budu okončani u naredne dvije godine.

Izgradnja kanalizacione mreže u sjevernom dijelu grada Gradačca

Grad Gradačac, Češka razvojna agencija, UNDP MEG projekat, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona, Fond za zaštitu okoliša FBiH realizuju projekat izgradnje kanalizacione mreže u sjevernom dijelu grada ukupne vrijednosti oko 6.500.000 KM.

Izgrađena je kanalizacija u naseljima Bagdale, Vida 1, Škorići, Sibovac i Vida 2, te kod Doma zdravlja, vrijednosti 3.607.000 KM, a Grad Gradačac sufinansira projekat sa 1.568.000 KM. Dužina novoizgrađene kanalizacione mreže iznosi 16,5 kilometara. Sredstvima Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) ranije je završena kanalizacija u Ledenicama Donjim i Ledenicama Gornjim dužine 19,5 km i vrijednosti 2.820.00 KM.

Planirano je da će se do kraja 2022.godine stvoriti uslovi za priključenje novih 3.500 korisnika vodovodne mreže i 1.250 korisnika kanalizacione mreže. Implementacijom projekta ukupno će biti izgrađeno 105 km vodovodne mreže, 40 km kanalizacione mreže, te će biti rekonstruisano 40 km vodovodne mreže u urbanom dijelu grada. Od ranije je u funkciji prečistač otpadnih voda.

Putevi

Grada Gradačac realizuje projekat “Izgradnja lokalnih puteva na području Gradačca”. Radi se o rekonstrukciji i asfaltiranju 52 putna pravaca ukupne dužine 14.117 metara. Vrijednost kompletnog projekta je 2.700.000 KM, koji će se finasirati iz gradskog budžeta i sredstvima građana.

Završeni su radovi na projektu “Izgradnja saobraćajnice-Krak 7” u Poduzetničkoj zoni. Ukupna vrijednost radova je 378.870 KM finasiranih od strane Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i budžeta Grada Gradačca.

Stari grad

Stari grad i Kula Husein kapetana Gradaščevića zaštitni je znak i prepoznatljiv simbol Gradačca. Kompleks teško odolijeva zubu vremena pa se pristupilo pripremama za rekonstrukciju i zaštitu nacionalnog spomenika.

Idejni projekat sanacije i revitalizacije ovog historijskog kompleksa u cjelini, zajedno sa geofizičkim istraživanjima, trebao bi definisati buduće zahvate, namjenu i način njegovog korištenja.

Prioritet je sanacija bedema s fortifikacijskim kulama u gornjem gradu, sahat kule u starom dijelu grada i tri kapi kule ovog kompleksa.

Nevrijeme u junu mjesecu

Šire područje grada Gradačca početkom mjeseca juna je pogođeno jakim olujnim nevremenom praćenim kišom i gradom. Prirodnom nesrećom zahvaćeno je 342 domaćinstva su koja prijavila štetu. Uništeni su poljoprivredni zasadi na otvorenom a najviše su pogođeni voćari.

Ukupni iznos štete nastale na području grada Gradačac izazvane prirodnom nesrećom iznosi 5.135.000 KM.

Stambeno zbrinjavanje

Kako bi se ublažile posljedice od poplava i klizišta iz 2014. godine potpisani su ugovori sa deset porodica korisnika Programa za oporavak od poplava kojima će se pomoći u stambenom zbrinjavanju. Zajedničkim sredstvina Evropske unije i grada Gradačaca za sedam porodica bit će izgrađene nove kuće, te adaptirana tri oštećena stambena objekta. Tri porodice besplatno su dobile plastenike za uzgoj povrća površine od 100 metara kvadratnih.

Kroz implementaciju projekta “Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnog smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja” CEB II na području Gradačca biće izgrađeno 76 novih stanova. Ukupna vrijednost je preko šest miliona KM, a učešće Grada Gradačca je više od dva miliona KM. Ove stambene jedinice će biti dio stambenog fonda socijalnog stanovanja Grada Gradačca.

Gradska uprava

Kako bi se unaprijedile usluge građanima, od mjeseca jula Matični ured radi na novoj lokaciji u savremeno opremljenom prostoru u ulici Ibrahima Kapetanovića. Rezultat je to završetka projekta vrijednog oko 220 hiljada KM u potpunosti finansiranog iz budžeta Grada Gradačca.

Privreda u uslovima pandemije COVID -19

Ova godina biće zapamćena i po proglašenju stanja nesreće zbog pandemije koraonavirusa. Formiran je Krizni štaba Grada Gradačca koji je rukovodio aktivnostima vezanim za preduzimanje mjera zaštite građana od zaraznih bolesti. Osim gradskog Štaba CZ aktivirani su i štabovi civilne zaštite mjesnih zajednica sa volonterima i radnicima javnih preduzeća za provođenje dezinfekcije javnih površina, pomoći starim, iznemoglim i bolesnim osobama. Izvršena je nabavkama zaštitne opreme i sredstava koja je uručena javnim službama i građanima. Takođe, treba istaći da je nekoliko firmi doniralo određena sredstva ili usluge s ciljem sprječavanja pojave koronavirusa (COVID-19) na području Gradačca.

Nažalost, pandemija je uticala na društveni i ekonomski razvoj što se posebno odrazilo u privredi. Sredinom mjeseca maja došlo je do pada zaposlenih. Od tada ponovo kontinuirano raste broj zaposlenih radnika.

Kao odgovor na pandemiju gradačački privrednici su poduzeli dodatne aktivnosti. U firmi TMD-Grup konstruisan je i priozveden prvi bh. respirator koji je u fazi certifikacije.

Vrijedno je istaći da je zahvaljujući menadžmentu firme TMD-Grup u februaru postavljen kamen temeljac za fabriku koja će  proizvoditi autodijelove za industriju električnih automobila.

Uz pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera održani su tradicionalni sajmovi Eko-etno BiH, Sajam šljive i Sajam pčelarstva i pčelarske opreme.

Početkom godine kroz projekat “Osnivanje Trening centra za stručno osposobljavanje u sjevernoj Bosni” započela je obuka za CNC operatere u Gradačcu.

Kroz implementaciju MEG projekta odabrano je 11 korisnika (od koji 2 start-up projekta) kojima je dodijeljeno 136.456 KM, u cilju kreiranja novih 12 radnih mjesta za naše sugrađane. Finansirane su isključivo proizvodne i proizvodno-uslužne djelatnosti.

Grad Gradačac dobitnik je priznanja “GLOBALLOCAL” za kreiranje dobrog ambijenta za razvoj poduzetništva u Srednjoj i jugoistočnoj Evropi u kategoriji “Najbolje lokalne zajednice u 2019. godini”. Ovo priznanje će doprinijeti da se u Gradačcu pokrenu nove investicije što će povećati broj zaposlenih, ali i sam kvalitet življenja svih građana grada Gradačca.

Mjesne zajednice

Nakon provrednih izbora za članove Vijeća MZ uručena su rješenja o imenovanju predsjednika i članova vijeća u 22 mjesne zajednice, te povjerenika u 14 mjesnih zajednica gdje nisu porovedeni izbori. U ovoj godini za kapitalne projekte mjesnih zajednica predviđena je raspodjela sredstva u iznosu od 190.000 KM. Po javnom pozivu sredstva su odobrena za 21 projekat u 19 MZ. Biće iskorištena za održavanje objekata mjesne samouprave, infrastrukture za razvoj sporta, vjerskih objekata te uređenje zelenih javnih površina i sanaciju mjesnih spomen obilježja.

Značajni datumi

Slavnu historiju Gradačca ispisivali su heroji junačke odbrane grada. U odbrambeno-oslobodilačkom ratu od 1992. do 1995. godine jedno od najznačajnijih podsjećanja na hrabrost naših branilaca je oklopni voz. Upravo je ta bitka iz 1992. godine opredjelila gradske vijećnika da 22. oktobar proglase Danom Grada.

U MZ Bagdale-Ahmetaši izgrađeno je spomen obilježje šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-oslobodilačkog rata kao trajno sjećanje na nesebičnu hrabrost boraca ovog kraja koji su dali svoje živote za slobodu domovine Bosne i Hercegovine.

Ove godine obilježeni su svi značajniji datumi iz historije Gradačca i Bosne i Hercegovine.

Deminiranje

U 2020. godini realizovana su dva projekta deminiranja na području Ledenica Donjih ukupne površine 72.053  m2.  Na teritoriji Mionice 1 vršeno je tehničko izviđanje. Do kraja godine očekuje se početak radova na deminiranju projekta Vučkovci-Avramovina 4.

Opremanje javnih službi

Specijalno vozilo koje je koristila vatrogasna jedinica Düren je od početka ove godine i zvanično u službi Profesionalne vatrogasne jedinice Gradačac. Rezultat je to partnerske saradnje Gradačca i njemačkog grada Dürena. Ovih dana će biti donirana i polovna vatrogasna oprema u vrijednosti 14.000 eura.

Iz budžeta grada Gradačac će biti izdvojeno 50.000 KM za nabavku novog sanitetskog vozila. Ovim će se steći uslovi da se jedno od postojećih vozila Dom zdravlja rezerviše za potrebe prevoza onkoloških pacijenata.

Obrazovanje

U Osnovnoj školi “Hamdija Kreševljaković” Kamberi, uz prisustvo brojnih zvanica, svečano je otvorena sportska dvorana koja će doprinijeti unapređenju sportskih i drugih aktivnosti na području Gradačca. Ulaganja u ovaj objekat iznose oko 1,2 miliona KM. 

Potpisivanjem ugovora o stipendiranju u Gradačcu je nastavljen dugogodišnji program podrške obrazovanju srednjoškolaca i studenata. U gradskom Budžetu planirano više od 90.000 KM za 126 stipendista.

Gradonačelnik Gradačca organizovao je i tradicionalni prijem učenika generacije osnovnih i srednjih škola s područja Gradačca. Dodijeljeni su im prigodni pokloni i upućene iskrene želje za sretan nastavak školovanja.

Kultura

U okviru projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini” započele su aktivnosti oko rehabilitacije gradskog kina u Gradačcu. Ukupna vrijednost prve faze projekta je 53.910 KM, a finansira se od strane Vlada Švicarske i Švedske u iznosu od 21.000 KM i Grada Gradačac u iznosu 32.910 KM. Cjelokupni projekat implementira UNDP u BiH. Iz projekta Pro-budućnost i gradskog budžeta obezbjeđena su sredstva za II fazu.

Trajna vrijednost našeg naslijeđa ogleda se i u njegovanju manifestacije “Kikićevi susreti”, koji su zbog pandemije doživjeli jesenje izdanje. Ove godine su posvećeni zavičajnim piscima, slikarima i njihovim djelima.

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” Gradačac je u povodu obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine svečano otvorila galeriju akademskog slikara i kipara Ibrahima Bilajca. Stalna postavka je na Kuli “Zmaja od Bosne”.

U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” i Župe Gradačac održan je tradicionalni “Božićni koncert”. Publici se predstavio Župni zbor “Adoro” iz Tolise.

Sport

Sportski događaj godine na području Gradačca bio je dolazak Kadetske rukometne reprezentacije BiH. Okupljanje je bilo u okviru priprema za nadolazeće Evropsko prvenstvo B-divizije koje se igra u Makedoniji.

Sadin Mulahalilović, krajem prošle godine se na Svjetskom omladinskom karate prvenstvu u Santiagu de Čileu plasirao među 16 najboljih juniora u kategoriji do 68 kg. To je veliki uspjeh za Sadina i reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Predpioniri NK “Zvijezda” Gradačac prvaci su države u malom nogometu na Sportskim igrama mladih. Dječaci rođeni 2009. godine na Velikom finalu u Sarajevu osvojili su Poli kup.


2020. godina ostaće zapamćena kao izuzetno teška za grad Gradačac, ali i cijelu BiH. To je godina pandemije koronavirusa i elementarnih nepogoda koje su zahvatile ovo područje. Ipak, ovo i je godina u kojoj se realizuje historijski projekat vodosnabdijevanja Gradačca.


Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube