Najnovije vijesti

VLADA TK: Potpisan ugovor o prijenosu 600 hiljada KM od vodnih naknada za Gradačac

19/06/2024 | objavio Radio Gradačac
VLADA TK: Potpisan ugovor o prijenosu 600 hiljada KM od vodnih naknada za Gradačac
Tuzlanski kanton

Finansiranje projekata vodosnabdijevanja u gradovima Živinice i Gradačac

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK Fedahija Ahmetović potpisao je danas sa predstavnicima gradova Živinice i Gradačac ugovore o prijenosu sredstava za realizaciju projekata vodosnabdijevanja.

„U Programu koji je Vlada TK donijela na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede iz sredstava vodnih naknada izvršena je raspodjela za općine i gradove ondje gdje su prenesena sredstva, odn. preneseni projekti iz prethodne godine i gdje je Vlada TK dala saglasnost na sufinansiranje projekata. Danas smo potpisali dva projekta. Radi se Gradu Živinice u vrijednosti od 88.000 KM za filter stanicu i za Gradačac 600.000 KM. Vlada TK i resorno ministarstvo finansiraju projekat vrijedan 6 miliona eura“ kazao je ministar Ahmetović.

Ugovor o  prijenosu sredstava za finansiranje projekta „Dovršetak izgradnje filter stanice za kondicioniranje vode u sistemu vodovoda Gračanička rijeka u MZ Gračanica Selo“ potpisao je gradonačelnik Živinica Began Muhić. Kako bi filter stanica bila u funkciji bili su neophodni dodatni radovi.

„Danas smo na veliko zadovoljstvo pristupili potpisivanju ugovora o prenosu namjenskih sredstava iz vodnih naknada koja su prenešena iz 2023. godine za Grad Živinice u ukupnom iznosu od 88.500 KM. Realizacijom ovog projekta podignut ćemo nivo kvaliteta vodosnabdijevanja. Ovo je velika stvar ne samo za to naselje nego i za cijeli grad Živinice, kazao je gradonačelnik Muhić.

Od 2019. godine iz sredstava vodnih naknada planirana su i sredstva za refundaciju dijela troškova nastalih realizacijom projekta vodosnabdijevanja općine Gradačac u iznosu od 400.000 KM godišnje, za period od 10 godina.

„Projekat je bio podijeljen u 4 komponente i odnosio se na rekonstrukciju prečistača otpadnih voda, na proširenje kanalizacione mreže na sjevernom dijelu grada, izgradnju nove vodovodne mreže za južni dio grada i na rekonstrukciji dotrajale mreže sa posebnim fokusom na zamjenu azbestno-cementnih cijevi“, kazao je potpisujući ugovor pomoćnik gradonačelnika Gradačca Senad Džombić.

Realizacijom ovog projekta Gradačac je završio novih 55 km vodovodne mreže i time je obezbijeđeno kontinuirano snabdijevanje vodom za više od 20.000 stanovnika.

Radio Gradačac / Vlada TK

Comments are closed.

YouTube