Najnovije vijesti

Vraća se kulturni život u Gradsko kino u Gradačcu, zahvaljujući i projektu PRO – Budućnost

06/06/2022 | objavio Radio Gradačac
Vraća se kulturni život u Gradsko kino u Gradačcu, zahvaljujući i projektu PRO – Budućnost
GRADAČAC

U Gradskom kinu u Gradačcu završavaju sanaciju, postavljaju stolice, nakon čega će ponovo otvoriti vrata publici. Sanacija je dijelom realizirana i uz pomoć projekta PRO – Budućnost. 

Piše: Nermina Šunj – Kušljugić

Gradsko kino u Gradačcu centralno je mjesto kulturnih dešavanja u gradu jer zbog velike pozornice i ukupnog prostora ima i namjenu teatra te mjesta pogodnog za brojne druge manifestacije. Čak su i tokom pandemije, uz poštovanje epidemioloških mjera, organizirali izvedbe pozorišnih predstava, kaže nam Nermina Hadžimuhamedović, šefica odsjeka za društvene djelatnosti i boračko invalidsku zaštitu u Gradu Gradačac.  

PUBLIKA SJEDILA NA PLASTIČNIM STOLICAMA

Sanacija Gradskog kina koja je pri kraju, kaže Hadžimuhamedović, trenutno je jedan od najvažnijih projekata za oživljavanje kulturnog života u Gradačcu.  

„Kada smo s prvom fazom sanacije završili „grube radove“, čak i u vrijeme pandemije imali smo pozorišne predstave. Na betonskom podu smo postavili plastične stolice sa razmakom od dva metra. Filmskih projekcija nije bilo zbog nedostatka tehnike. Onda smo, nakon tih početnih radova, prošle godine završili dio sanacije kroz projekat PRO – Budućnost, dakle, provođenje elektroinstalacija prema savremenim potrebama objekta zbog scenske rasvjete. Uradili smo klimatizaciju. Urađeni su zidovi, pod, grijanje. Inače se radilo o veoma zapuštenom objektu izgrađenom 50-tih godina prošlog stoljeća. Imamo tu i neke ugostiteljske objekte. Elektroinstalacije su bile „prilagođavane“ kako je kome trebalo i uvidjeli smo kasnije i da je postojao rizik i da iskrsne neka havarija“, kaže naša sagovornica.

„Gradsko kino nam veoma znači, patimo već dugo godina za tim prostorom jer smo i u onakvom objektu održavali predstave i druge sadržaje, čak i filmske projekcije kada su ponuditelji donosili svoju opremu. Tek kada smo krenuli sa sanacijom vidjeli smo zapravo gdje smo održavali sve te kulturne sadržaje. Kada smo podigli pod naišli smo na veliku vlagu, zapravo su ispod neke cijevi pukle i sve smo to mi udisali“.

ZNAČAJNA PODRŠKA

Podrška kroz projekat PRO – Budućnost im je, kaže Hadžimuhamedović, bila značajan vjetar u leđa. Kroz projekat PRO – Budućnost, u prvoj fazi radova u sanaciji Gradskog kina, podržani su sa 64.350 KM dok je Grad Gradačac sudjelovao u dosadašnjoj sanaciji sa 82.950 KM.

Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država USAID kroz projekat PRO-Budućnost. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD-a.

Radio Gradačac / megafon.ba

Comments are closed.

YouTube