Najnovije vijesti

Za 64 lijeka proširena “Esencijalna lista” u Tuzlanskom kantonu

13/06/2023 | objavio Radio Gradačac
Za 64 lijeka proširena “Esencijalna lista” u Tuzlanskom kantonu
Tuzlanski kanton

Vlada Tuzlanskog kantona danas je na sjednici usvojila Odluku o Pozitivnoj listi lijekova čime su, u odnosu na prethodnu listu, uvrštena 64 nova lijeka, sa kojima je proširena lista da bi se poboljšala zdravstvena zaštita stanovništva, te terapijski pokrio što veći broj oboljenja pacijenata na Tuzlanskom kantonu. Na A listi nalazi se 999 lijekova, a na B listi 85.

Lista je usklađena i sa maksimalnim veleprodajnim cijenama na području BiH, gdje je komisija hitno korigovala cijene na niže, koje su u prethodnom periodu donijele značajne uštede. Snižene su cijene za 172 lijeka ili prosječno za 6 posto, a sniženje cijena lijekova će u narednom periodu omogućiti dodatnu širinu u terapijskim protokolima za najčešće bolesti.

Dodatno su uvaženi zahtjevi udruženja oboljelih od dijabetes mellitusa, oboljelih od ulceroznog kolitisa i Chronove bolesti, oboljelih od autoimunih oboljenja, proširene mogućnosti u području oftalmoloških indikacija, ginekoloških oboljenja, kardiovaskularnih oboljenja, kao i drugim indikacijama, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje.

Radio Gradačac / Vlada TK

Comments are closed.

YouTube