Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 16. do 22. novembra

17/11/2020 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 16. do 22. novembra
FBiH/BiH

Nakon stabilnijeg vikenda, početkom sedmice izgledna je promjena vremenskih prilika, praćena povećanom naoblakom i padavinama. Sa nižim temperaturama zraka, u noći sa ponedjeljka na utorak, u Bosni će kiša prelaziti u susnježicu i snijeg.

Prolaskom pogoršanja, od utorka 17. do četvrtka 19. novembra 2020. godine uslijediće pad temperatura, uz pojavu jutarnjih mrazeva u Bosni, koji će nakon vedrijih noći, mjestimično biti i jači. Danju će, uz povremene sunčane intervale, biti toplije, ali ne suviše, primjerenije ovom dijelu godine. U Hercegovini bez snijega, uz nešto više temperature u odnosu na ostatak zemlje.

Od petka 20.11. slijedi intenzivnije pogoršanje, uz kišu i snijeg, kao i dodatno zahlađenje, te u dane vikenda postoji opasnost od dugotrajnijih mrazeva.

Krajem sedmice minimalne jutarnje vrijednosti kretaće se od -5 °C na visoravnima, potom u centralnoj i istočnoj Bosni, do 0 °C na sjeveru zemlje, u Hercegovini do 3 °C. Maksimalne dnevne od 0 °C do 5 °C, na jugu do 8 °C. Mjestimično, moguće su i negativne temperature tokom cijelog dana, naročito u centralnim dijelovima zemlje.

U narednom periodu preovladavaće povoljni uslovi za rast i razvoj ozimina, što će omogućiti i bolju pripremu usjeva za postepeni ulazak u zimsko mirovanje. Obzirom da su nakon dužeg, relativno toplijeg perioda, izgledni i prvi jači mrazevi, preporuka je da se provode mjere zaštite od niskih temperatura, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Radio Gradačav / FHMZ

Comments are closed.

YouTube