Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 19. do 25.09.2022. godine

19/09/2022 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 19. do 25.09.2022. godine
FBiH/BiH

Prema aktuelnim prognostičkim kartama, nakon kišovitog vikenda, većim dijelom  sedmice još uvijek će preovladavati promjenljive vremenske prilike sa povremenim padavinama, slabijeg intenziteta. Od petka 23.09. do kraja sedmice izgledan je stabilniji period, sa dužim sunčanim intervalima tokom dana.

Temperaturni režim djelimično će se promijeniti, pri tome će postepeno osjetnije zahladniti, naročito u jutarnjim satima. Početkom sedmice, minimalne temperature kretaće se između 5 i 8 °C u unutrašnjosti, na jugu do 12 °C, u dane narednog vikenda od 2 do 4 u unutrašnjosti, na krajnjem jugu i sjeveroistoku Bosne do 7 °C. Maksimalne dnevne vrijednosti također u padu, pretežno bez većih oscilacija, od 10 do 14 u unutrašnjosti, na jugu i sjeveru zemlje do 18 °C, utorak 20. septembar, u dijelu centralne i istočne Bosne, biće malo hladniji u odnosu na ostatak prognoznog perioda.

Nepovoljne vremenske prilike, većim dijelom narednog sedmice ometaće provođenje radova na otvorenom. Prognozirane padavine popraviće vodno stanje zemljišta i stvoriti povoljnije uslove za kvalitetniju predsjetvenu pripremu, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube