Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 31.10. do 6.11.2022. godine

31/10/2022 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 31.10. do 6.11.2022. godine
FBiH/BiH

Prema aktuelnim sinoptičkim kartama, narednih sedam dana u Bosni i Hercegovini će, pod uticajem anticiklone, preovladavati stabilne vremenske prilike, bez padavina, uz svježija jutra, mjestimično praćena dugotrajnom maglom i porastom temperatura zraka danju.

Prolazno pogoršanje, uz povećanu naoblaku i kišu, postepeno će se od četvrtka širiti sa sjeverozapada prema istoku zemlje i kulminiraće u petak 04.11.2022. godine. U Posavini, Krajini i na jugozapadu, očekuje se više padavina u odnosu na istočne dijelove Bosne i Hercegovine. Na izmaku naredne sedmice ponovo je izgledno stabilnije vrijeme.

Minimalne jutarnje temperature kretaće se od 6 do 10 °C u unutrašnjosti zemlje, na jugu do 14 °C. U dane vikenda, nakon prolaska pogoršanja, postoji vjerovatnoća za kratkotrajne, slabije jutarnje mrazeve pri tlu, pretežno na visoravnima istočne, centralne i jugozapadne Bosne. Maksimalne dnevne temperature između 14 i 17 u Bosni, na jugu do 20, mjestimično i koji stepen iznad ove vrijednosti.

Planirani radovi na otvorenom mogu se provoditi bez poteškoća. Prognozirane padavine i visoke temperature, trebale bi obezbjediti bolje uvjete za nicanje i početne faze razvoja ozimina, posijanih u optimalnim jesenjim rokovima, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube