Najnovije vijesti

Ambasador Damijan Sedar poručio da i lokalne zajednice trebaju dati svoj doprinos BiH na putu ka EU

15/02/2024 | objavio Radio Gradačac
Ambasador Damijan Sedar poručio da i lokalne zajednice trebaju dati svoj doprinos BiH na putu ka EU
GRADAČAC

Danas je u posjeti Gradačcu boravio ambasador Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini nj.e. Damijan Sedar. Nakon posjete firmi Cimos TMD Ai, ambasodra Sedara je u zgradi Gradske uprave ugostio gradonačelnik Grada Gradačac, Edis Dervišagić. Razgovaralo se o privrednim potencijalima u Gradačcu i zaustavljanju odliva radne sange. Razmjenjena su dosadašnja iskustva i razmatrane mogućnosti unapređenja dosadašnje saradnje. Posebna pažnja je posvećena podršci Republike Slovenije na putu Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji (EU).

Kako je istaknuto, ovo je bila prilika da se Grad Gradačac još bolje uveže sa Ambasadom Republike Slovenije u BiH s ciljem realizacije odrđenih projekata i povezivanjem sa lokalnim sredinama u Sloveniji.

–  Slovenija je dugi niz godina kroz privredu prisutna u Gradačcu. Drago mi je što smo imali priliku da razmjenimo iskustva o dosadašnjoj saradnji i čujemo neke jako pozitivne najave buduće privredne saradnje u Gradačcu. Da u narednom periodu kroz projekte ili jače povezivanje sa odrđenim lokalnim sredinama iz Republike Slovenije unaprijedimo tu saradnju i podignemo je na još viši nivo, rekao je gradonačelnik Drervišagić izrazivši zadovoljstvo što s te strane imaju potpuno razumijevanje i podršku ambasadora Repubilke Sloveninje u BiH.

Ambasador Damijan Sedar prvi put boravi u Gradačcu i ističe kako je dugo želio da posjeti ovu lokalnu sredinu. Ambasador Damijan Sedar istakao je kako je važno da i lokalne zajednice daju svoj doprinos na putu Bosne i Hercegovine ka Evropskoj Uniji.

– Očekujemo da će se pristupni pregovori otvoriti u martu. Pričali smo o tome kakav je uticaj lokalne razine i svakog pojedinca u ovom pravcu. Činjenica je da je Bosna i Hercegovina kandidatska zamlja i  pridruživanje Evropskoj uniji je pridruživanje i svakog pojedinca. EU nije tema koja je samo u nadležnosti Vijeća ministara ili Parlamantarne skupštine, nago treba da se svi porcesi pridruživanja i promjena da provedu na razini opština i nižih sredina, rekao je ambasador Slovenije u BiH.

U pogonima Cimos TMD Ai ambasador Sedar se upoznao sa proizvodnim procesima i pozitivno ocijenio što ova firma ima veliki dio zaposlenih žena. 

Slovenija se zalaže i za bolja prava žena i naša vanjsko-politička strategija se zove feministička. Vjerujemo da ako su žene na pravi način uključene u sve procese u društvu i ako primaju ravnopravna i redovna primanja to je garancija za opstanak društva. Takođe smo pročali i o odlasku ljudi ka Evropi. Sa jedne strane, mi u Sloveniji tražimo dodatnu radnu snagu i svi radnici su primljeni kao dobri radnici i dobre komšija. Ali oni trebaju tu. Sa duge strane tu je naša podrška punopravnom članstvu Bosne i Hewrcegovine jer druge alternative na postoje. Vaša privreda je uvezana u sve tokove Evropske Unije, pogotovo u Gradačcu gdje čitav iznos ide ka zemljama EU. Privredno je zemlja uvezana u sve tokove EU i logična posljedica je da se unaprijede svi standardi i reforme da Bosne i Hercegovima postane punopravna članica u srcu Evrope, rekao je Ambasador Damijan Sedar.

Ambasador Republike Slovenije govorio je i o obilježavanju 40-te godišnjice Zimskih olimpijskih igara održanih u Sarajevu te pozitivnim vrijednostima koje treba iskoristiti na putu BiH ka EU.

Vjerujemo da su sve one pozitivne vrijednosti koje su omogućile da se uradi i sprovede jedan tako veliki projekat  slične vrijednosti puta Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji. Ako je tada bila snaga da se spremi nešto tako veliko kao što su ZOI, onda ja mislim da su ovdje još uvijek prisutni svi potencijali za završetak pregovora i reformi za buduće članstvo u EU. Da budem konkretniji, već ste čuli da se na razini EU odlučilo da i jedna i druga strana trebamo biti spremni do 2030. godine. To je ono što se pričalo na Bledskom strateškom forumu krajem avgusta prošle godine i mi radimo na konkretnom cilju, poručio je za vrijeme posjete Gradačcu ambasador Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini, nj.e. Damijan Sedar.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube