Najnovije vijesti

Bajram šerif mubarek olsun!

21/08/2018 | objavio Radio Gradačac
Bajram šerif mubarek olsun!
Vjerske zajednice

Muslimani širom svijeta danas slave najradosniji blagdan, Kurban-bajram ili Hadžijski bajram.

Centralna bajramska svečanost u Gradačcu održana je u Husejniji džamiji, gdje je imamio i bajramsku hutbu održao glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gradačac Nusret ef. Kujraković.

Ovaj blagdan ukazuje na potrebu vlastitog preispitivanja svog životnog puta. Bajram nam nosi poruke bogobojaznosti i svjesnosti o Allahu. Gdje god da smo trebamo slijediti prvi imaski šart da vjerujemo u Allaha dž.š. i da se tako ponašamo. Ako pogriješimo trebamo odmah učiniti i dobro djelo, jer dobra djela poništavaju ona loša. I treća poruka je da se trebamo ponašati lijepo i kulturno. Da budemo strpljivi i ljubazni. U ovim danima trebamo uraditi više nego inače jer to su bajramski dani, dani činjenja dobra, i to nam daje šansu da budemo društveno korisni, istako je glavni imam Nusret ef. Kujraković upućujući bajramsku čestitku u programu Radio Gradačca.

Medžlis Islamske zajednice Gradačac po džematima vodi dvije akcije, prikupljanja bajramskih kožica i kurbanskog mesa.

Prema tradiciji, nakon klanjanja bajram-namaza i bajramske hutbe, pristupa se žrtvovanju kurbana, a kurbansko meso se dijeli onima koji su u potrebi, komšijama, familiji.

Kurban-bajram traje četiri dana, a to je vrijeme koje muslimani provode u krugu porodice, dočekuju i obilaze familiju, prijatelje, komšije.

Dvije su radosti ovog blagdana. Prva radost je žrtvovanje kurbana, a ovim djelima muslimani i praktično pokazuju brigu za druge ljude i njihove potrebe, te ukazuju na jednakost i zajedništvo među ljudima i narodima.

Druga je radost obavljeni hadž, čime se hadžije, koji su Allahovi gosti, približavaju Allahu i iskazuju mu pokornost i zahvalnost, nadajući se Njegovoj nagradi i oprostu.

Redakcija Radija Gradačac svim vjernicima islamske vjeroispovijesti upućuje najsrdačnije čestitke povodom ovog velikog blagdana uz želju da bajramske dane provedu u miru i blagostanju, okruženi porodicom i prijateljima.

Bajram šerif mubarek olsun!

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube