Najnovije vijesti

Brigadir Ivo Mijačević – Komandant odbrane Kapije Bosne

05/09/2016 | objavio Radio Gradačac
Brigadir Ivo Mijačević – Komandant odbrane Kapije Bosne
Na današnji dan

Na današnji dan 2007. godine nakon duge i teške bolesti preminuo je Ivo Mijačević, ratni komandant gradačačke 107. Viteške motorizovane brigade. 

Ivan Mijacevic 1

Ivo, među građanima Gradačca i saborcima poznat kao Ivan ili Komandant rođen je 19. januara 1947. godine u naselju Tramošnica Gornja. Osnovnu školu i Gimnaziju završio je u Gradačcu. Svoje školovanje nastavlja u Vojnoj akademiji bivše JNA, rod artiljerija, nakon čega odlazi na službu u Sloveniju.

Po početku ratnih dejstava u BiH Ivo Mijačević stavlja se na raspolaganje komandi Štaba TO Gradačac i Predsjedništvu Skupštine opštine Gradačac.

Ivan Mijacevic 2

Od 25.aprila 1992. godine preuzima komadu u Štabu TO, a na dužnost ratnog Komandanta 107.brigade postavljen je naredbom Predsjedništva RBiH od 21.decembra 1992.godine.

Ivan Mijacevic 3

 

 

Postao je omiljena ličnost, a svojom harizmom i odlučnošću saborcima i  građanima  bio je oslonac i potpora u najtežim ratnim danima. U narodu poznat kao Mijač bio je prije svega čovjek i borac za Gradačac i Bosnu i Hercegovinu.

Ivan Mijacevic 4 Ivan Mijacevic 7

Odgovornu dužnost Komandanta brigade obavljao je sve do 2.avgusta 1994. godine. Naredbom zamjenika Ministra odbrane FBiH, 5.decembra 1997. godine Ivo Mijačević je unaprijeđen u čin brigadira Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Ivan Mijacevic 5

 

 

 

 

Zdravlje Ive Mijačevića bilo je teško narušeno. Komandant najmnogoljudnije i prve Viteške brigade u Bosni i Hercegovini preminuo je 5.septembra 2007., te sahranjen tri dana kasnije na Gradskom groblju u Gradačcu u prisustvu velikog broja poštovalaca i saboraca.

Ivan Mijacevic 8

 

Na komemoraciji povodom smrti brigadira Ive Mijačevića, general Željko Knez je rekao „Pitam se da li smo svi dovoljno učinili da olakšamo Ivanu posljednje dane. Nadam se da ćemo u budućnosti znati cijeniti njegovu hrabrost i zalaganje za Bosnu i Hercegovinu”. 

 

 

 

 

 

 

MKH/Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube