Najnovije vijesti

Brojnim aktivnostima obilježen Dan općine Gradačac

20/10/2017 | objavio Radio Gradačac
Brojnim aktivnostima obilježen Dan općine Gradačac
GRADAČAC

Prigodnim programom i polaganjem cvijeća na centralnom spomen obilježju u Gradskom parku, šehidskom mezarju u Mahmut Mahali i Križu u Ledenicama Donjim, građani i zvanične delegacije odali su zahvalnost i počast poginulim za odbranu Gradačca.

Upriličena je posjeta poprištu bitke za oklopni voz, mjestu gdje su hrabri branioci 22. oktobra 1992. godine izvojevali jednu od najvažnjih pobjeda na gradačačkom ratištu. Odlukom Općinskog vijeća dan bitke za oklopni voz 22. oktobar se obilježava kao dan općine Gradačac.

Bila je ovo prilika da hrabri branioci i najmlađi stanovnici Gradačca obiđu mjesta gdje je izvojevana jedna od blistavih pobjeda u oslobodilačkoj akciji „Istok 94“. Tom prilikom borci 107. Viteške brigade sa pridodatim jedinicama oslobodili su preko 20 kvadratnih kilometara privremeno okupirane teritorije.

„Danas evociramo uspomene na herojski oktobar kada smo slomili htjenje i želju agresora da pokori ovaj grad i kada smo stasali u Armiju RBiH koja je kanila da oslobađa teritorije. Naša je dužnost da uspomene na te događaje čuvamo, a omladinu pozivam da ubuduće budu generacije koje će da nose ovu aktivnost i da sačuvaju od zaborava sve herojske tekovine odbrane Gradačca i BiH“, poručio je ovom prilikom Jakub Džinić, predsjednik Saveza boračkih organizacija općine Gradačac.

U povodu Dana općine na svečan način otvoren je poligon malih sportova Luke, čiju su drugu fazu izgradnje finasirali Vlada FBiH i Općina Gradačac.

„Izgradnjom ovog kompleksa mlade generacije, kao i svi građani općine Gradačac, dobijaju mnogo povoljnije uslove za bavljenje sportom“, rekao je ovom prilikom Općinski načelnik Edis Dervišagić. „Iskreno se nadam i očekujem da će ovaj sportski kompleks doprinijeti da iz ovih sredina izniknu neki novi sportski asovi koji će proslaviti ime ovog grada i na najbolji način prenijeti amanet onih koji su u periodu ‘92. – ‘95. godine ugradili svoje živote u odbranu ove općine i države Bosne i Hercegovine“, poručio je Dervišagić.

Na novootvorenom sportskom kompleksu odigran je malonogometni turnir osnovnih škola, čime je započelo obilježavanje Dana zlatnih ljiljana općine Gradačac. Pridružili su im se i mališani iz obdaništa „Kolibri“ koji su se igrali i crtali na glavnoj gradskoj ulici.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube