Najnovije vijesti

Dječiji dodatak 25 maraka mjesečno, jednokratna novčana pomoć novorođenčetu 166 KM

31/01/2020 | objavio Radio Gradačac
Dječiji dodatak 25 maraka mjesečno, jednokratna novčana pomoć novorođenčetu 166 KM
Tuzlanski kanton

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je danas Odluku kojom utvrđuje iznos dječijeg dodatka za djecu iz porodica u kojima mjesečni prihod po članu domaćinstva ne prelazi sedam posto prosječne plate u Tuzlanskom kantonu iz 2019. godine. 

Dodatak će iznositi 25,00 KM po jednom djetetu mjesečno, izuzimajući porodice sa troje i više djece za koje se dječiji dodatak utvrđuje u visini od 42,00 KM mjesečno po svakom djetetu iz te porodice.

Na današnjoj je redovnoj sjednici Vlada TK je donijela Odluku kojom se utvrđuje visina naknade za izdržavanje hranjenika u tradicionalnom hraniteljstvu u iznosu od 34,75 % prosječne plate u Federaciji BiH za prvih deset mjeseci 2019. godine, odnosno 321.00 KM.

Vlada je također utvrdila jednokratnu novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta u visini od 20% prosječne plaće na Tuzlanskom kantonu za prvih deset mjeseci 2019. godine u iznosu od 166 KM. Ovo pravo mogu ostvariti porodice čiji mjesečni prihod po članu domaćinstva ne prelazi iznos od 25% prosječne plaće u Tuzlanskom kantonu iz 2019. godine.

Iznos novčane pomoći na ime prehrane djeteta do šest mjeseci za nezaposlene majke porodilje, čiji prihod po članu domaćinstva ne prelazi iznos od 25% prosječne plaće u Tuzlanskom kantonu iz 2019. godine, utvrđen je u visini od 83,00 KM mjesečno po djetetu. Pomoć će biti isplaćivana u trajanju od maksimalno šest mjeseci, a zahtjev za ostvarivanje prava se može podnijeti najkasnije do jedne godine starosti djeteta.

Visinu naknade za obrok u vrijeme nastave u školama osnovnog obrazovanja za djecu iz porodica koje su se našle u stanju socijalne potrebe u iznosu od 1,00 KM po djetetu po danu redovnog prisustva nastavi, saopćeno je iz Vlade Tuzlanskog kantona.

Radio Gradačac / Vlada TK

Comments are closed.

YouTube