Najnovije vijesti

Donirana dva automobila centrima za razvoj inkluzivnih praksi u Gradačcu i Banovićima

14/01/2019 | objavio Radio Gradačac
Donirana dva automobila centrima za razvoj inkluzivnih praksi u Gradačcu i Banovićima
Tuzlanski kanton

U okviru implementacije projekta Inkluzija za sve – inkluzivno obrazovanje za svu djecu u Bosni i Hercegovini, danas su ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Zlatan Muratović i direktorica Ureda za sjeverozapadni Balkan Organizacije Save the Children Andrea Žeravčić potpisali sporazum o donaciji dva automobila za centre za razvoj inkluzivnih praksi u Gradačcu i Banovićima. Vozila će koristiti mobilni timovi u centrima za razvoj inkluzivnih praksi za obilazak terena i komunikaciju sa predškolskim ustanovama i osnovnim školama.

„Današnja aktivnost potvrda je opredjeljenja Vlade TK i Ministarstva obrazovanja i nauke  da djeci koja imaju posebne obrazovne potvrde  omogućimo što bolje uvjete za rad“, kazao je ovom prilikom ministar Muratović. Ova će vozila doprinijeti boljoj i kvalitetnoj komunikaciji sa školama jer je Strategijom predviđeno nekoliko mobilnih timova koji će biti na usluzi i djeci i njihovim roditeljima, istaknuo je ministar Muratović.

Direktorica Žeravčić kazala je da Save the Children trenutno podržava rekonstrukciju dva objekta koje je odabralo resorno ministarstvo, gdje će se u naredna tri mjeseca otvoriti centri u kojima će sve pružati stacionarne usluge rehabilitacije djece sa poteškoćama u razvoju, što je ogroman napredak i novina na području Tuzlanskog kantona, s obzirom da se većina takvih uslugu do sada pružala jedino u Tuzli.

Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je 2018. godine Strategiju za uključivanje djece s poteškoćama u razvoju u obrazovanje sa sedmogodišnjim Planom implementacije, koju je izradilo Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona uz podršku organizacije Save the Children. Projekat Inkluzija za sve – Inkluzivno obrazovanje za svu djecu u Bosni i Hercegovini pruža direktnu podršku Vladi Tuzlanskog kantona za početak implementacije Strategije. Projekat finansira Italijanska agencija za razvojnu saradnju (AICS), a provodi Save the Children u partnerstvu s Ministarstvom obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, Centrom znanja Profectus, Univerzitetom u Bolonji i Udruženjem Vesta.

Riječ je o trogodišnjoj aktivnosti uz uspostavljanje dva centra za razvoj inkluzivnih praksi u općinama Gradačac i Banovići, koji će pružati savremene servise podrške djeci i porodicama, vrtićima i školama, kao i široj lokalnoj zajednici.

Radio Gradačac / Vlada Tuzlanskog kantona

Comments are closed.

YouTube