Najnovije vijesti

Džemal Bijedić – nikad rasvijetljena avionska nesreća

18/01/2020 | objavio Radio Gradačac
Džemal Bijedić – nikad rasvijetljena avionska nesreća
Na današnji dan

 

Džemal Bijedić, jedna od ličnosti koja je obilježila historiju BiH, snažno uticavši na afirmaciju bh. identiteta, tragično je preminuo 18. januara 1977. godine. U padu aviona kod Kreševa tokom leta iz Beograda za Sarajevo poginuli su predsjednik vlade SFR Jugoslavije Džemal Bijedić, njegova supruga Razija i još šest putnika.

 

demal bijedic 1RG

 

Džemal Bijedić je rođen 12. aprila 1917. godine u Mostaru, gdje je i odrastao kao potomak ugledne trgovačke porodice. Tokom studija u Beogradu pristupa komunističkom pokretu. Za vrijeme Drugog svjetskog rata aktivno učestvuje u NOB-u. Nakon rata postaje pomoćnik ministra unutrašnjih poslova vlade Bosne i Hercegovine, potom 1948. godine, načelnik Uprave za agitaciju i propagandu Centralnog komiteta KPBiH. Bio je i sekretar Oblasnog komiteta KPJ za Hercegovinu, član Izvršnog vijeća Bosne i Hercegovine, predsjednik Republičkog vijeća, predsjednik Skupštine SRBiH i na kraju predsjednik Saveznog izvršnog vijeća Jugoslavija.

demal bijedic 2RG
Bijedić je bio i organizator nove bosanske privredne reforme i infrastrukture, posebno izgradnje moderne putne mreže, regionalnih vodovoda, gradskih kanalizacija i telekomunikacija, te 80-tih godina djelimično ostvarenog kulturnog projekta “hiljadu škola”. Za kratko vrijeme susreo se sa svim važnijim svjetskim državnicima tog vremena, kao što su Mao Tse-Tung, Gerald Ford i Leonid Brežnjev. Uvijek je bio uz Tita, špekulisan je kao njegov mogući nasljednik, što je otvorilo sumnje u slučajnost avionske nesreće, koja nikada nije rasvijetljena.

Ostalo je zabilježeno da je Džemal Bijedić 1976. godine, u funkciji predsjednika SIV Jugoslavije posjetio Gradačac i prisustvovao otvaranju 8. Sajma šljive. Kako navodi Esad Sarajlić (tadašnji predsjednik Skupštine opštine Gradačac) u Monografiji “Gradačac od 1945 – 1991.” Bijedić je otvorio i novoizgrađene kapacitete Bosnaprodukta.

 

demal bijedic 3RG

 

Zanimljivost vezanu uz Džemala Bijedića iznio je Husnija Kamberović na promociji svoje knjige „Džemal Bijedić, politička biografija“ koja je održana u BZK „Preporod“ Gradačac 2013. godine, u povodu 1.marta – Dana nezavisnosti BiH. Pored brojnih poznatih i široj javnosti nepoznatih informacija o životu i političkom putu Džemala Bijedića, Kamberović je naveo da su se Džemal i Razija Bijedić upoznali upravo u okolini Gradačca, tokom 2. Svjetskog rata, kao pripadnici partizanskih jedinica koje su se nalazile na ovim prostorima.

Džemal Bijedić vjerovatno je najznačajniji političar iz Mostara i Hercegovine, a povodom 41. godišnjice njegove smrti, Muzej Hercegovine organizovao je izložbu pod nazivom “Džemal Bijedić, posljednji oproštaj, januar '77”.

Radio Gradačac

 

Comments are closed.

YouTube