Najnovije vijesti

FOTO: Obilježena 73. godišnjica oslobođenja Gradačca od fašizma

06/04/2018 | objavio Radio Gradačac
FOTO: Obilježena 73. godišnjica oslobođenja Gradačca od fašizma
Boračka udruženja

Danas je na svečan način obilježena 73. godišnjica oslobođenja Gradačca i okoline u II svjetskom ratu. Članovi Udruženja antifašista i boraca NOR-a, predstavnici općine, boračkih organizacija i građani Gradačca položili su cvijeće na spomenik borcima NOR-a i žrtvama fašističkog terora u II svjetskom ratu i centralno spomen-obilježje šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama Odbrambeno-oslobodilačkog rata od 1992. do 1995. godine.

Gradačac je u II svjetskom ratu više puta oslobađan a 6. aprila 1945. godine partizanske jedinice su konačno i zadnji puta oslobodile Gradačac u toku Narodno-oslobodilačke borbe. Od tada Gradačac je slobodan i nepokoren grad.

Tim povodom je održana i Svečana akademija na kojoj je u ime Udruženja antifašista i boraca NOR-a 1941-1945. Gradačac, predsjednik Husein Mejremić čestitao građanima Gradačca i okoline 73. godišnjicu oslobođenja od fašizma.

Prigodnim riječima okupljenima su se obratili Zlatko Dukić, predsjednik SABNOR-a Tuzlanskog kantona i općinski načelnik Edis Dervišagić.

U svom obraćanju općinski načelnik uputio je čestitke svim stanovnicima općine Gradačac povodom ovog  značajanog datuma. Istakao je da podsjećanje na datume u borbi protiv fašizma imaju za cilj podsjećanja na važnost borbe protiv fašizma i obaveze stvaranja demokratskog i tolerantnog društva među svim građanima Bosne i Hercegovine.

Nažalost, od 1992-1995. godine pokazalo se da fašizam nije istrijebljen već se privremeno zaustavio u svom razvoju. Zato smo ponovo na antifašističkim tekovinama branili Bosnu i Hercegovinu. Građani Gradačca i  nakon okončanja agresije žive upravo na antifašističkim tekovina ne dijeleći ljude ni po čemu drugome nego po tome dali su dobri, vrijedni ili manje vrijedni. Živimo u vremenu koje nas podsjeća da fašizam  postoji, i naša obaveza je da ovakve datume s ponosom obilježavamo znajući da smo svjesni prošlosti kako bi bolje razumjeli sadašnjost i predvidjeli budućnost, rekao je općinski načelnik Edis Dervišagić.

Predsjednik SABNOR TK, Zlatko Dukić, je istakao kako je Gradačac jedna od rijetkih sredina koja se ne stidi svoje antifašističke prošlosti i obilježava oslobođanje od fašizma u II svjetskom ratu.

Sve dok je nas koji pamtimo 6. april i kojima je drago što gajimo kulturu sjećanja nećemo dozvoliti da se to zaboravi. Ako pamtimo prošlost, ima nade da gradimo zajedničku bolju budućnost, poručio je Zlatko Dukić čestitajući Dan oslobođenja Gradačca od fašizma.

U prigodnom referatu povodom ovog značajnog datuma prof. historije Selmir Idrizović, ispred Udruženja „Sehara“ Gradačac, je istakao kako je početkom aprila 1945. godine u sklopu velike ofanzive štab 2. Armije Jugoslovenske vojske težište svog napada usmjerio i prema Gradačcu.

Tog 6. aprila 1945. godine 19 brigada 25 divizije je ušla u Gradačac preko Humki i iz pravca Turića. Odmah su uslijedili veliki skupovi građana i otpočelo se sa formiranjem novih organa vlasti, koje su postepeno zavodile red. Borbe u okolici Gradačca nastavljene su i dalje ali u Gradačac više nikada nije ušla naprijateljska čizma, rekao je prof. Selmir Idrizović.

U Narodno-oslobodilačkoj borbi s područja općine Gradačac učestvovalo je 1.005 boraca. Njih 315 ugradilo je svoje živote u naš Gradačac i našu Bosnu i Hercegovinu, a 70 građana su bili žrtve fašističkog terora.

Svečanu akademiju upotpunili su svojim nastupom učenici Paralelne osnovne muzička škole OŠ „Dr. Safvet-beg Bašagić“ Gradačac. Obilježavanje 73. godišnjice oslobođenja Gradačca i okoline u Drugom svjetskom ratu organizovali su Udruženje antifašista i boraca NOR-a 1941-45. uz podršku Općine Gradačac.

  

 

Radio Gradačac

 

 

 

Comments are closed.

YouTube