Najnovije vijesti

FOTO: Održan okrugli sto „Kreirajmo budućnost bez tumora dojke“

24/10/2018 | objavio Radio Gradačac
FOTO: Održan okrugli sto „Kreirajmo budućnost bez tumora dojke“
GRADAČAC

Fondacija zajednice Gradačca (FZG) jučer je šetnjom podrške i održavanjem okruglog stola na temu: „Kreirajmo budućnost bez tumora dojke“ obilježila mjesec borbe protiv karcinoma dojke.

Više od 200 osoba, među kojima su bile i članice Udruženja žena oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja “Zmajice” Gradačac, okupilo se u 16,00 sati na gradskom trgu gdje su svojim tijelima kreirali ružičastu vrpcu i pustili balone u zrak i time dali podršku oboljelim od karcinom dojke. Šetajući kroz centar grada uputili su se u Skenderiju gdje je održan okrugli sto.  

Gosti predavači prim.doc.dr.med.sci Jasmina Alidžanović, internista, onkolog, mr.med.sci Sanida dr. Azabagić, radiolog i prim.dr. Hasan Osmić, mr.med.sci, specijalista radijacijske onkologije govorili su o prevenciji karcinom dojke ali i drugih malignih oboljenja kao i načinu liječenja oboljelih od ove opake bolesti. Svojim prisustvom podršku ovom događaju su dali općinski načelnik Edis Dervišagić i predsjedavajući Općinskog vijeća Enir Šakić. 

Okrugli stona temu: „Kreirajmo budućnost bez tumora dojke“ je organizovan u okviru projekta „Tvoje vrijeme je tvoja šansa“ koji je podržan kroz Regionalni program lokalne demokratije, koji  finansira Europska unija, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).


Na području općine Gradačac registrovane su 103 osobe oboljele od karcinoma dojke. Broj oboljelih od ostalih malignih oboljenja nije moguće utvrditi jer u Domu zdravlja Gradačac, kao ni u ostalim općinama Tuzlanskog kantona, nije uspostavljen zvanični registar oboljelih od karcinoma. Podaci dobiveni iz Doma zdravlja Gradačac, ukazuju na to da se svake godine znatno povećava broj žena oboljelih od karcinoma dojke. Zbog svega navedenog Fondacija zajednice Gradačca je prepoznala bitnost rješavanja ovako jednog velikog problema sa kojima se susreću oboljeli na području općine Gradačac, a posebno osobe oboljele od karcinoma dojke.


Projektom „Tvoje vrijeme je tvoja šansa“ planirano je da se održi i šest radionica, na kojima će žene oboljele od karcinoma dojke imati priliku, da se druže i međusobno povežu a ujedno i da steknu nove vještine izrade tematskih rukotvorina, koje će biti sredstvo za skretanje pažnje na ovu bolest i buđenju svijesti o bitnosti prevencije, saopćeno je iz FZG.

 

Radio Gradačac / FZG

Comments are closed.

YouTube