Najnovije vijesti

FOTO: Otvoreni „Kikićevi susreti“

23/05/2019 | objavio Radio Gradačac
FOTO: Otvoreni „Kikićevi susreti“
KULTURA

Polaganjem cvijeća ispred biste književnika Hasana Kikića u gradskom parku, stihovima Ismeta Bekrića i nastupom učenika MSŠ „Hasan Kikić“ započela je književna Manifestacija „Kikićevi susreti“.

Ovogodišnje Susrete proglasio je otvorenim općinski načelnik Edis Dervišagić, a predsjednica Izvršnog odbora manifestacije podsjetila je da je prvi sastanak bio davne 1973. godine.

Već gotovo pola stoljeća stvaramo historiju u kojoj je čovjek svjedok i čiji je dio. Pamćenje je ulovljeno perom, iako se ono nikada neće moći dovoljno brzo kretati da bi zabilježilo svaku riječ otkrivenu u prostoru pamćenja. Zato se svake godine, u ovo vrijeme, u Gradačcu okupljaju književnici, umjetnici, naučni radnici. Kikićevi susreti zamišljeni su tako da svojim programom zastupe kulturne i obrazovne komponente. Namjera je ugraditi u pamćenje i nezaborav ljepotu pisanja, učenja i druženja, ljepotu slike, dokumenta i muzike, dramskog pokreta. Cilj nam je naučiti mlade da su jednako važne i riječ i misao, uspomena i rad u mjestu u kojem žive i u kojem su postali, kao i u bilo kojem drugom dijelu svijeta, poručila je Mirsa Šarić i pozvale mlade da „čuvaju pamćenje i zapisuju mastionicom i perom i bilješkom svake vrste“.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja „Kikićevih susreta“ uslijedio je poetsko-muzički kolaž „Tražim ulicu za svoje ime“ glumca Irfana Kasumovića i profesorice violine Jasne Šehanović.

U četiri dana ove književne manifestacije očekuje nas izuzetno bogat i sadržajan kulturni program, praćen promocijama knjiga, tribinama, likovnim izložbama, radionicama kreativnog pisanja i druženja pisaca s učenicima.

Završna Književna večer planirana je u subotu uz učešće četrnaest bosanskohercegovačkih pisaca. 

 

Radio Gradačac     

 

Comments are closed.

YouTube